Grzyby po grecku. Świetny patent na grzybki marynowane w keczupie
2022-09-26
łatwy
60 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Świetny, choć bardzo prosty przepis na grzyby marynowane w keczupie podpatrzyłam kiedyś u kuzynki. Najpierw mnie nieco zdziwił, ale kiedy spróbowałam, przekonałam się do nich. Grzyby o grecku smakują naprawdę świetnie, a przygotowuje się je bardzo prosto.
SKŁADNIKI
- 2 kg grzybów (prawdziwki, koźlarze, podgrzybki)
- 1 kg cebuli
- 3 spore marchewki
- 2 szklanki keczupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i obgotować w osolonej wodzie 20 min. Odcedzić.
- Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać woda i dusić, aż będzie półtwarda.
- Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do marchwi, smażyć jeszcze chwilę. Gdy się zeszkli dodać grzyby, keczup i koncentrat.
- Przyprawić całość sola i pieprzem wg uznania i smażyć jeszcze chwilę, po czym m gorące przełożyć do słoików.
- Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Czy warto jeść grzyby?