Grzyby po grecku. Świetny patent na grzybki marynowane w keczupie

Grzyby po grecku
Autor: Shutterstock Grzyby po grecku marynuje się w keczupie.
łatwy
60 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Świetny, choć bardzo prosty przepis na grzyby marynowane w keczupie podpatrzyłam kiedyś u kuzynki. Najpierw mnie nieco zdziwił, ale kiedy spróbowałam, przekonałam się do nich. Grzyby o grecku smakują naprawdę świetnie, a przygotowuje się je bardzo prosto.

SKŁADNIKI

  • 2 kg grzybów (prawdziwki, koźlarze, podgrzybki)
  • 1 kg cebuli
  • 3 spore marchewki
  • 2 szklanki keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i obgotować w osolonej wodzie 20 min. Odcedzić.
  • Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać woda i dusić, aż będzie półtwarda.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do marchwi, smażyć jeszcze chwilę. Gdy się zeszkli dodać grzyby, keczup i koncentrat.
  • Przyprawić całość sola i pieprzem wg uznania i smażyć jeszcze chwilę, po czym m gorące przełożyć do słoików.
  • Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej