Grzyby po diabelsku w pikantnych przyprawach. Przepis na marynatę z ostrym pazurem

Grzyby po diabelsku
Autor: Shutterstock Grzyby po diabelsku to świetny pomysł na ostra przekąskę.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepis dla miłośników grzybów i ostrych smaków. Grzyby po diabelsku nie mają sobie równych - przynajmniej jeśli chodzi o ich moc. Są jednocześnie kwaskowe, słodkawe i pikantne, znakomite na zakąskę lub dodatek do sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ugotowanych grzybów leśnych
  • 1 słoiczek (ok 200g) koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 4 kulki pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże grzyby oczyścić, większe egzemplarze pokroić i obgotować w osolonej wodzie przez 20 minut.
  • Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Na patelnie wyłożyć grzyby, całość posolić do smaku, dodać liść laurowy, smażyć przez kilka minut razem.
  • W naczyniu wymieszać wodę, ocet i cukier, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodaj olej i przyprawy, wymieszać. Najwygodniej zrobić to w zakręconym słoiku.
  • Zalewę wlać do grzybów i warzyw na patelni. Całość zagotować. Wrzące grzyby wkładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać studzić do góry dnem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej