Grzyby po diabelsku w pikantnych przyprawach. Przepis na marynatę z ostrym pazurem
2022-09-28

łatwy
50 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis dla miłośników grzybów i ostrych smaków. Grzyby po diabelsku nie mają sobie równych - przynajmniej jeśli chodzi o ich moc. Są jednocześnie kwaskowe, słodkawe i pikantne, znakomite na zakąskę lub dodatek do sałatek.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ugotowanych grzybów leśnych
- 1 słoiczek (ok 200g) koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 4 kulki pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki chili
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże grzyby oczyścić, większe egzemplarze pokroić i obgotować w osolonej wodzie przez 20 minut.
- Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Na patelnie wyłożyć grzyby, całość posolić do smaku, dodać liść laurowy, smażyć przez kilka minut razem.
- W naczyniu wymieszać wodę, ocet i cukier, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodaj olej i przyprawy, wymieszać. Najwygodniej zrobić to w zakręconym słoiku.
- Zalewę wlać do grzybów i warzyw na patelni. Całość zagotować. Wrzące grzyby wkładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać studzić do góry dnem.
Czy warto jeść grzyby?