Kurki w zalewie solnej - przepis na kurki pasteryzowane w solance

Kurki w zalewie solnej - przepis na kurki pasteryzowane  w solance
Autor: Shutterstock Kurki w zalewie solnej idealnie nadają się na zupę
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kurki w zalewie solnej idealnie nadają się do przygotowania zupy kurkowej w środku zimy. Po lekkim przepłukaniu możemy też wykorzystać je do przygotowania jajecznicy. Warto je przygotować na zimę, bo na pewno znajdziecie dla nich jeszcze inne zastosowania.

SKŁADNIKI

  • 2 kg kurek
  • woda
  • sól (2 łyżki soli na litr wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyść, następnie zalej zimną wodą z 1-2 łyżkami soli i pozostaw na kilka minut, odlej wodę. Dzięki temu piasek łatwo odklei się od grzybów.
  • Grzyby dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, gdy już będą czyste, przełóż do garnka.
  • Kurki zalej osoloną wodą, tak, aby grzyby nie były przykryte (kurki puszczą sporo wody). Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • Następnie do czystych, wyparzonych słoików nakładaj grzyby, zalej je słoną gorącą wodą po gotujących się grzybach. Zakręć słoiki i krótko pasteryzuj (10 minut wystarczy)
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?

Zobacz nasze przepisy na zupy grzybowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej