Kurki w zalewie solnej - przepis na kurki pasteryzowane w solance
2022-08-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kurki w zalewie solnej idealnie nadają się do przygotowania zupy kurkowej w środku zimy. Po lekkim przepłukaniu możemy też wykorzystać je do przygotowania jajecznicy. Warto je przygotować na zimę, bo na pewno znajdziecie dla nich jeszcze inne zastosowania.
SKŁADNIKI
- 2 kg kurek
- woda
- sól (2 łyżki soli na litr wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyść, następnie zalej zimną wodą z 1-2 łyżkami soli i pozostaw na kilka minut, odlej wodę. Dzięki temu piasek łatwo odklei się od grzybów.
- Grzyby dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, gdy już będą czyste, przełóż do garnka.
- Kurki zalej osoloną wodą, tak, aby grzyby nie były przykryte (kurki puszczą sporo wody). Całość gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Następnie do czystych, wyparzonych słoików nakładaj grzyby, zalej je słoną gorącą wodą po gotujących się grzybach. Zakręć słoiki i krótko pasteryzuj (10 minut wystarczy)
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
Zobacz nasze przepisy na zupy grzybowe