Jak zrobić grzyby w słoiku? 3 przepisy na znakomite marynaty grzybowe

2022-09-15 9:50

Marynaty grzybowe charakteryzują się wybornym, niepowtarzalnym smakiem, szczególnie lubianym przez mężczyzn. Jak zrobić grzyby w słoiku? Sprawdź przepisy na grzyby w marynacie na trzy sposoby. Podajemy łatwe przepisy na grzyby marynowane.

Grzyby marynowane na 3 sposoby
Autor: Shutterstock Grzyby marynowane sprawdzają się jako zakąski oraz dodatki np. do sałatek

Spis treści

  1. Grzyby w marynacie tradycyjnej
  2. Grzyby w wytrawnej marynacie
  3. Grzyby marynowane z warzywami

Jak zrobić grzyby w słoikach, by były naprawdę pyszne? Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat dodaniu odpowiednich przypraw, np. ziela angielskiego, liści laurowych, estragonu, chrzanu, gorczycy itp. Grzyby marynowane stanowią urozmaicenie naszego menu. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. sałatek czy ryb na zimno.

Przetwory z grzybów nie powinny być jednak jadane zbyt często, gdyż zawierają znaczną ilość octu, będącego czynnikiem konserwującym. Kwas octowy w większych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zamiast octu lepiej używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego. Będą to co prawda przetwory o nieco innym smaku, ale ich wartość odżywcza będzie o wiele większa.

Grzyby w marynacie tradycyjnej

Składniki:

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, z maślaków zdjąć skórkę. Zalać wrzącą, osoloną wodą i chwilę gotować. Następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.

2. Cebulę obrać, opłukać, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić.

3. Cebulę razem z grzybami przełożyć do słoików.

4. Zagotować wodę z przyprawami, zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym albo mlekowym.

5. Zalać grzyby tak, aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

6. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.

7. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).

8. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Jak mrozić grzyby?

Grzyby w wytrawnej marynacie

Składniki:

  • 2 kg grzybów (borowiki, koźlaki, rydze, maślaki, pieczarki, boczniaki)
  • 20 dag cebuli
  • 20 dag papryki konserwowej
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy lub mlekowy do smaku albo 2-3 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, sparzyć, odcedzić.

3. Paprykę konserwową pokroić w paseczki.

4. Grzyby połączyć z cebulą i papryką.

5. Przygotować zalewę z wrzącej wody, soli, cukru i kwasku.

6. Grzyby zalać zalewą i winem.

7. Zalać grzyby, tak aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika.

8. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji.

9. Podgrzewać słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l; 25 min - słoiki 0,75 l; 30 min - słoiki 1 l).

10. Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?

Grzyby marynowane z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.

2. Paprykę i fasolkę pokroić na kawałki.

3. Grzyby oczyścić, opłukać, sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.

4. Przygotowane grzyby układać w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora.

5. Ocet zagotować z wodą i wszystkimi przyprawami.

6. Gorącą zalewą zalać grzyby z warzywami w słoikach.

7. Słoiki zakręcić wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwrócić do góry dnem i ostudzić.

Sezon na grzyby - czy wiesz, kiedy się pojawiają najpopularniejsze gatunki?

Pytanie 1 z 9
Borowiki zbieramy...
Sezon na grzyby
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE