Wytrawna pascha wielkanocna: oryginalny przepis na paschę

Wytrawna pascha wielkanocna: oryginalny przepis na paschę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli nie jesteś miłośnikiem słodkich dań, nie rezygnuj z obecności paschy na swoim wielkanocnym stole. Zamiast tego przygotuj wytrawną wersję tego tradycyjnej potrawy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pascha, czyli danie na bazie twarogu, jest jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Symbolizuje ona dostatek, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnym domu! W tradycyjnej wersji pascha podawana jest jednak na słodko, z cukrem, wanilią i bakaliami, a nie każdy z nas jest miłośnikiem tego typu dań. Oto przepis na Wielkanoc na paschę w wersji wytrawnej, specjalnie dla osób, które nie przepadają za słodkościami.

Składniki

  • 500 g twarogu

  • ¼ kostki masła

  • 2-3 żółtka

  • pół szklanki śmietany (najlepiej kwaśnej)

  • kilka rzodkiewek

  • mały ogórek (świeży)

  • pół papryki czerwonej i zielonej

  • pół cebuli dymki

  • szczypior lub koperek

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) z solą i żółtkami na lekki, puszysty krem.

  • Mielimy twaróg na gładką masę, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy całość z naszym maślanym kremem.

  • Całość przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy, cały czas mieszając i uważając, by się nie zagotowała.

  • Zdejmujemy garnek z ognia od razu, gdy na powierzchni jego zawartości pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i studzimy naszą masę, cały czas mieszając.

  • Kroimy warzywa w drobną kostkę lub plasterki, a następnie dodajemy je do ostudzonej i przyprawionej masy.

  • Wykładamy mieszankę na lnianą ściereczkę czy gazę i wyciskamy z niej serwatkę.

  • Przekładamy całość (wraz ze ściereczką) do wysokich foremek i ugniatamy, a następnie wkładamy na noc do lodówki.

  • Przed podaniem wyjmujemy paschę z foremek i dekorujemy jej powierzchnię (oczywiście po zdjęciu ściereczki).