Pascha ukraińska - przepis na pyszny deser wielkanocny
2022-04-03
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pascha serowa to tradycyjny ukraiński deser przyrządzany na Великдень (wym. Velykdenʹ), czyli na Wielkanoc. Oto przepis na wyjątkowy sernik – nie trzeba go piec, ponieważ nie zawiera mąki! Przyrządza się go łatwo i szybko. Niezwykle aromatyczny i pyszny deser świąteczny.
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykronie zmielonego
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła śmietankowego
- 4 żółtka jaj
- 100 g śmietany 36%
- 100 g śmietany 18%
- 3 łyżki miodu
- 1 cytryna, tylko starta skórka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g moreli suszonych
- 2 łyżki brandy lub koniaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórkę z cytryny otrzeć. Morele posiekać drobno, zalać brandy i odstawić.
- Twaróg utrzeć z cukrem i masłem. Dodać żółtka jaj i oba rodzaje śmietany. Ponownie utrzeć.
- Dodać do twarogu miód, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Wymieszać.
- Na koniec dodać osączone morele. Wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą lub na gęste sito również wyłożone jałową gazą. Obciążyć, umieścić w drugim naczyniu lub misce i wstawić do lodówki na 24 godziny. W ciągu doby odsączy się serwetka i deser nabierze spoistości. Smacznego!
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe