Pascha ukraińska - przepis na pyszny deser wielkanocny

Pascha ukraińska - przepis na pyszny deser wielkanocny
Autor: Shutterstock.com Pascha ukraińska - przepis na pyszny deser wielkanocny
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pascha serowa to tradycyjny ukraiński deser przyrządzany na Великдень (wym. Velykdenʹ), czyli na Wielkanoc. Oto przepis na wyjątkowy sernik – nie trzeba go piec, ponieważ nie zawiera mąki! Przyrządza się go łatwo i szybko. Niezwykle aromatyczny i pyszny deser świąteczny. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykronie zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła śmietankowego
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g śmietany 36%
  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna, tylko starta skórka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g moreli suszonych
  • 2 łyżki brandy lub koniaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórkę z cytryny otrzeć. Morele posiekać drobno, zalać brandy i odstawić. 
  • Twaróg utrzeć z cukrem i masłem. Dodać żółtka jaj i oba rodzaje śmietany. Ponownie utrzeć. 
  • Dodać do twarogu miód, skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Wymieszać. 
  • Na koniec dodać osączone morele. Wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą lub na gęste sito również wyłożone jałową gazą. Obciążyć, umieścić w drugim naczyniu lub misce i wstawić do lodówki na 24 godziny. W ciągu doby odsączy się serwetka i deser nabierze spoistości. Smacznego! 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej