Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Czekoladowa pascha to wyjątkowy świąteczny deser. Ortodoksyjni wyznawcy prawosławia obowiązkowo przygotowują paschę na wielkanocny stół. Paschę robi się w specjalnych foremkach, po wyjęciu z których deser ozdobiony jest literami XB, co w języku starocerkiewno-słowiańskim jest skrótem od słów „Chrystus Zmartwychwstał”.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g chudego twarogu
- 50 g masła
- 130 g cukru pudru
- 130 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100 g śmietany 30-36%
- 80 g suszonej żurawiny lub innych kandyzowanych owoców lub orzechów
- do ozdoby cukiernicze lub czekoladowe jajeczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłożyć 10 g cukru pudru, pozostały cukier utrzeć z masłem na puszystą masę.
- Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do maślanej masy.
- Wymieszać razem na jednolitą masę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Śmietanę zagotować i wrzącą zalać czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednorodną emulsję.
- Suszoną żurawinę oprószyć cukrem pudrem.
- Do masy twarogowo-maślanej dodać żurawinę i czekoladę ze śmietaną. Wymieszać dokładnie i starannie.
- Gazę złożyć w 4 warstwy, zmoczyć i dokładnie wycisnąć. Gazą wyłożyć specjalną foremkę do paschy.
- Masę na paschę przełożyć do foremki. Zawinąć brzegi gazy do środka, przykrywając dokładnie foremkę.
- Foremkę wstawić do miski i obciążyć.
- Foremkę razem z miską wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Gotową paschę wyjąć z foremki, ułożyć na talerzu, ozdobić cukierkami i czekoladkami w kształcie jajeczek.