Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser
Autor: Shutterstock Czekolowo-twarożkowy deser wielkanocny
łatwy
30 min
4

Czekoladowa pascha to wyjątkowy świąteczny deser. Ortodoksyjni wyznawcy prawosławia obowiązkowo przygotowują paschę na wielkanocny stół. Paschę robi się w specjalnych foremkach, po wyjęciu z których deser ozdobiony jest literami XB, co w języku starocerkiewno-słowiańskim jest skrótem od słów „Chrystus Zmartwychwstał”. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g chudego twarogu
  • 50 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g śmietany 30-36%
  • 80 g suszonej żurawiny lub innych kandyzowanych owoców lub orzechów
  • do ozdoby cukiernicze lub czekoladowe jajeczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odłożyć 10 g cukru pudru, pozostały cukier utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do maślanej masy.
  • Wymieszać razem na jednolitą masę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Śmietanę zagotować i wrzącą zalać czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednorodną emulsję.
  • Suszoną żurawinę oprószyć cukrem pudrem.
  • Do masy twarogowo-maślanej dodać żurawinę i czekoladę ze śmietaną. Wymieszać dokładnie i starannie.
  • Gazę złożyć w 4 warstwy, zmoczyć i dokładnie wycisnąć. Gazą wyłożyć specjalną foremkę do paschy.
  • Masę na paschę przełożyć do foremki. Zawinąć brzegi gazy do środka, przykrywając dokładnie foremkę.
  • Foremkę wstawić do miski i obciążyć.
  • Foremkę razem z miską wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Gotową paschę wyjąć z foremki, ułożyć na talerzu, ozdobić cukierkami i czekoladkami w kształcie jajeczek.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska