Smakowite pizzerinki z mielonym mięsem: pyszną przekąska na każdą okazję

2021-03-29
Smakowite pizzerinki z mielonym mięsem: pyszną przekąska na każdą okazję
Autor: Shutterstock Wierzch pizzerinek można posypać posiekaną czerwoną cebulą i natką pietruszki
łatwy
45 min
4

Pizzerinki z mielonym mięsem, czyli otwarte placki z pysznym farszem, można podać na przyjęciu, można zabrać do pracy. Pizzerinki to przekąska na każdą okazję. Pożywne, pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Jeśli nie chcesz wyrabiać ciasta samodzielnie, możesz kupić gotowe ciasto drożdżowe surowe i dalej postępować zgodnie z przepisem. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Nadzienie:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej np. ajvaru 
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.
  • Po wyrobieniu kulę ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową, posolić, wymieszać na jednorodną masę. 
  • Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkować ciasto na placek, grubości 1,5 cm. Wyciąć z niego 9 kółek wielkość spodka.
  • Na środku każdego kółka położyć kulkę farszu. Zawinąć brzegi do góry, tworząc rodzaj otwartego placka. 
  • Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć pizzerinki. Należy zachować odstępy między nimi. 
  • Piec ok. 15-20 minut w temp. 180°C.