Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!

Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki balsamico to świetna imprezowa przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Małe pieczarki smażone lub pieczone w aromatycznym sosie balsamico, którego bazę stanowi ocet balsamiczny, to świetna przekąska. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, doskonale pasują na imprezie! Mało pracochłonne a efektowne danie!

Składniki

  • 500 g małych pieczarek

  • 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • łyżka wody

  • pół łyżeczki tymianku

  • świeżo zmielony pieprz do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, oprószyć słodką papryką, wymieszać.

  • Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając 1-2 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.

  • Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i dodać tymianek. Podgrzewać mieszając, by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.

  • Pieczarki można przygotować w piekarniku – rozgrzać go do 210 stopni, z podanych składników (bez soli) sporządzić marynatę, którą polać grzyby. Piec 15 minut. Posolić przed podaniem.

  • Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8