Śledzie w oleju lnianym: tradycyjny przepis na śledzie

Śledzie w oleju lnianym: tradycyjny przepis na śledzie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju lnianego to tradycyjne i bardzo smaczne danie danie, które pełne jest  kwasów omega-3 i innych dobroczynnych substancji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śledzie w oleju lnianym są dość proste do przygotowania. Oto świąteczny przepis na tradycyjne śledzie, które nabierają wykwintnego smaku przez dodatki i przyprawy.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych,
  • po 2 cebule i cytryny,
  • 1 słoik francuskiej musztardy gruboziarnistej,
  • 1 szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin, aż będą tak słone, jak to nam odpowiada.

  • Przyprawy rozgnieść w moździerzu, cebulę pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryn.

  • Posmarowane od spodu musztardą śledzie układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny, zalać olejem lnianym.

  • Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez dwa - trzy dni.

tip dnia

Śledzie w oleju lnianym to jedna z prostych potraw wigilijnych. Takie śledzie najlepiej przygotować ok. 3 dni przed Wigilią. Postarajmy się kupić dobre świeże śledzie, najlepiej w sprawdzonym miejscu.