Śledzie po kaszubsku. Dobry przepis na tradycyjne śledzie z rodzynkami lub śliwkami
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledź po kaszubsku zyskał uznanie nie tylko w swoim regionie, ale i całej Polsce. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie odświętnego stołu bez takiej rybki. Zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie śledzie po kaszubsku można przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami - rodzynkami, żurawiną lub kiszonym ogórkiem, ale klasyczna wersja to po prostu HIT. Jak zrobić śledzia po kaszubsku? Podajemy dobry przepis.
Śledzie to obowiązkowy składnik wigilijnego menu. Można je przygotować w tak wielu smakach, że każdy znajdzie przepis odpowiedni dla siebie. Śledzie po kaszubsku, zwłaszcza te z dodatkiem rodzynek, suszonych śliwek czy żurawiny, na pewno przypadną do gustu tym, którzy lubią wytrawne smaki przełamane słodyczą owoców. Te z dodatkiem ogórka będą smakowały miłośnikom kwaśnych doznań. Wersja klasyczna śledzi po kaszubsku jest neutralna, a połączenie śledzia z sosem pomidorowym bardzo smaczne.
Polecamy też przepisy na śledzie:
- Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
- Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką
- Śledzie z mleczem według Magdy Gessler
Przepis na śledzie po kaszubsku
SKŁADNIKI
- 1/2 kg filetów śledziowych
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- opcjonalnie 1-2 łyżki rodzynek
- opcjonalnie 3-4 suszone śliwki
- opcjonalnie 1-2 łyżki suszonej żurawiny
- opcjonalnie 2-3 kiszone ogórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone filety pokroić w kawałki. Jak moczyć śledzie?
- Cebulę obrać i posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
- Następnie dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
- Całość wymieszać i dusić kilka minut, pod koniec można dodać rodzynki, żurawinę lub pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki.
- Sos zdjąć z ognia i wystudzić. Kawałki śledzi układać w naczyniu i przekładać sosem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
- Warto wiedzieć, że śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi, a nawet trzeci dzień!