Ryba z groszkiem - pyszna przekąska na zimno

Ryba z groszkiem - pyszna przekąska na zimno

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba z groszkiem w galarecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba z groszkiem to doskonała zimna przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i wszystkich innych uroczystości, na których podaje się dania na zimno. Sprawdź, jak zrobić rybę z groszkiem.

Składniki

  • 1 kg ryby (karp, sandacz, makrela)

  • 2 łyżeczki agaru (galaretki w proszku)

  • litr wywaru z włoszczyzny

  • marchew

  • cebula

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • łyżka cukru

  • 1/2 szklanki groszku konserwowego

  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczoną rybę gotować z włoszczyzną, marchewką i cebulą w łupinie.

  • Dodać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę.

  • Nie mieszać, by kawałki ryby się nie rozpadły, ale gdy to konieczne – potrząsnąć garnkiem.

  • Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjąć rybę, ułożyć w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.

  • Wywar odcedzić i ponownie zagrzać.

  • W litrze gorącego wywaru rozpuścić dwie łyżeczki agaru, wymieszać do rozpuszczenia, zalać foremki z rybą.

  • Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ocena: 0