Przepyszna dynia pieczona po turecku

Przepyszna dynia pieczona po turecku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała za każdym razem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia pieczona po turecku podana z sosem jogurtowym to pyszna przekąska. Można również potraktować ją jako dodatek do innych dań. 

Składniki

  • 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muskat

  • 3 cebule

  • 5-7 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka chili w płatkach

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1-2 łyżki maki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 150 ml wody

  • 100 g masła lub oleju

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokroić, oczyścić z pestek i pozostałości gniazda nasiennego. Cebulę pokroić w dowolny sposób. Czosnek drobno posiekać.

  • Dynię położyć na blasze lub w naczyniu do pieczenia, posypać cebulą i czosnkiem.

  • Oprószyć pieprzem i płatkami chili oraz mąką.

  • Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, posolić do smaku. Polać mieszaniną warzywa w formie.

  • Na wierzchu położyć kawałeczki masła lub polać olejem.

  • Formę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, pod koniec pieczenia na 5 minut wstawić pod grill, aby przyrumienić warzywa.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5