Pasta śledziowa po wiejsku serwowana w ziemniakach: przepis
2021-03-29
21:19
Pasta śledziowa po wiejsku to świetna mini przystawka. Słoność śledzia w tym daniu doskonale przełamuje słodkawy smak ziemniaka. Przygotowanie samej pasty zajmuje kilka minut, zwłaszcza jeśli użyjesz filetów śledziowych z marynowaną cebulą, którą możesz dodać do pasty.
i
łatwy
5 min
4
Pastę możesz również zaserwować na listkach cykorii lub połówkach ugotowanych na twardo jajek. Samo żółtko możesz wtedy dodać do pasty przed jej zmiksowaniem. Jej smak będzie delikatniejszy, a ona sama nabierze przyjemnego żółtawego koloru.
Polecamy również przepisy na śledzie z dodatkiem ziół:
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
SKŁADNIKI
- 2 marynowane płaty śledziowe
- 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
- parę kawałków cebuli z marynaty
- 2-4 ugotowane ziemniaki
- zmielony kolorowy pieprz
- zielona pietruszka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj 2 filety śledziowe oraz kilka kawałków cebuli z ich marynaty. Składniki zmiksuj w blenderze aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
- Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, na każdą połówkę nałóż łyżką pasty.
- Gotowe ziemniaki posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekoruj listkami pietruszki.