Pasta śledziowa po wiejsku serwowana w ziemniakach: przepis

2021-03-29 21:19

Pasta śledziowa po wiejsku to świetna mini przystawka. Słoność śledzia w tym daniu doskonale przełamuje słodkawy smak ziemniaka. Przygotowanie samej pasty zajmuje kilka minut, zwłaszcza jeśli użyjesz filetów śledziowych z marynowaną cebulą, którą możesz dodać do pasty. 

Pasta śledziowa po wiejsku

i

Autor: Shutterstock Pastę śledziową z serkiem wiejskim można podawać w gotowanych ziemniakach
łatwy
5 min
4

Pastę możesz również zaserwować na listkach cykorii lub połówkach ugotowanych na twardo jajek. Samo żółtko możesz wtedy dodać do pasty przed jej zmiksowaniem. Jej smak będzie  delikatniejszy, a ona sama nabierze przyjemnego żółtawego koloru.

Polecamy również przepisy na śledzie z dodatkiem ziół:

Śledzie w ziołach 

Śledzie z cytryną i z ziołami

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

SKŁADNIKI

  • 2 marynowane płaty śledziowe
  • 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
  • parę kawałków cebuli z marynaty
  • 2-4 ugotowane ziemniaki
  • zmielony kolorowy pieprz
  • zielona pietruszka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj 2 filety śledziowe oraz kilka kawałków cebuli z ich marynaty. Składniki zmiksuj w blenderze aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
  • Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, na każdą połówkę nałóż łyżką pasty. 
  • Gotowe ziemniaki posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekoruj listkami pietruszki.
Contimax S.A.