Pampuchy, buchty, czyli kluski na parze: prosty przepis

Pampuchy, buchty, czyli kluski na parze: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pampuchy można podawać na słodko, ale też z sosami grzybowymi czy mięsnymi

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski gotowane na parze - nazywane też pampuchami lub parowańcami - to wspaniały dodatek do dań z sosami. Przypominają słynne czeskie knedliki, są jednak od nich łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć je na ściereczce nad gotującą się wodą i poczekać kilka minut. Oto sprawdzony przepis na kluski na parze!

Składniki

  • 40 dag mąki

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 2 dag drożdży

  • 2 żółtka

  • 5 dag cukru

  • 5 dag masła

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Pozostawić do wyrośnięcia.

  • Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.

  • Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.

  • Podawać ze słodkim sosem, np. waniliowym, albo jako dodatek do dań mięsnych z sosem.

Ocena: 0