Ogórki faszerowane śledziami [świąteczne przystawki]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pokazujemy przepis na świąteczną przekąskę, śledzik w eleganckich, zielonych kieliszkach ze świeżego ogórka. Ogórki faszerowane farszem ze śledzia pasują do każdych świąt (gdyż ogórki są dostępne przez okrągły rok).
Polecamy także przepisy na inne przystawki śledziowe:
Śledzie z mleczem według Magdy Gessler
SKŁADNIKI
- 2 ogórki węże
- 2 dorodne filety ze śledzia
- 1 op. serka homogenizowanego
- 1 mała cebula
- kwiaty ogórecznika (jeśli są dostępne)
- liście zielonej sałaty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanych listków melisy lub ogórecznika
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie, jeśli zachodzi taka konieczność wymoczyć w wodzie z mlekiem. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Drobno pokroić rybę, wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, melisą lub ogórecznikiem oraz twarożkiem. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Dokładnie umyte ogórki obrać ozdobnie obieraczką w podłużne paski, pokroić na kawałki długości ok. 10 cm, wydrążyć łyżeczką nieco miąższu. W powstałe miseczki nałożyć przygotowaną, schłodzoną pastę.
- Koreczki ustawić nadzieniem do góry na półmisku wyłożonym sałatą, udekorować kwiatkami ogórecznika.