Koreczki z kurczakiem i dipem imbirowo-czosnkowym

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Koreczki z jajek przepiórczych, szynki i ogórka
Autor: thinkstockphotos.com Koreczki 
łatwy
20 min
4

Wypróbuj przepis na koreczki z kurczakiem , szybką przekąskę na domówkę lub grilla. Koreczki maczane w aromatycznym dipie czosnkowo-imbirowym świetnie sprawdzą się także jako przystawka na przyjęcie. Podajemy sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu
  • 5 marynowanych cebulek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Korzeń imbiru
  • Szczypta przyprawy curry
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, wstawić na chwilę do zamrażarki (będzie się lepiej kroiła). Po chwili wyjąć i pokroić w kostkę na tzw. jeden kęs (jeden kawałek na jeden koreczek).
  • Mięso posolić, dodać pieprz, posypać obficie curry i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Cebulki przekrój na pół. Twaróg pokrój w kostkę.
  • Przygotuj dip. Kawałek imbiru wielkości kciuka obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Będziesz potrzebować około 2 łyżek przyprawy. Czosnek zmiażdż. Do miseczki wlej jogurt, dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj i odstaw do lodówki na trzydzieści minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
  • Wyjmij kurczaka z lodówki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej kawałki mięsa.
  • Wbijaj na wykałaczki kolejno: kawałek twarogu, kurczaka i cebulkę płaską częścią do dołu. Koreczki podawaj z dipem.
Zuzanna Lubart