Śledzie w oleju z musztardą i cytryną? Sprawdzony przepis na lekko pikantne śledzie
2022-12-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledzie są smaczne i zdrowe. Warto jeść śledzie z pierwszego powodu, ich intensywnego smaku. Solone śledzie są wdzięcznym surowcem, można je przygotowywać i podawać na wiele sposobów. Najpopularniejsze są śledzie w oleju. Warto jednak wypróbować przepis na śledzie w oleju z musztardą i sokiem z cytryny. Pikantna gorycz musztardy świetnie współgra ze słonym, jakże rybnym smakiem śledzia.
SKŁADNIKI
- 8-10 śledzi matiasów
- 2 duże lub 3 średnie cebule
- 2 cytryny
- 1 słoiczek gruboziarnistej musztardy francuskiej
- ½ szklanki oleju sojowego
- ziele angielskie
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymocz - włóż do naczynia, zalej zimną wodą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie dokładnie je osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgnieć w moździerzu łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę pieprzu. Pokrusz 2-3 listki laurowe, dodaj do pieprzu i ziela angielskiego i dokładnie wymieszaj. Posiekaj drobno cebulę.
- Każdy płat śledzia wysmaruj z jednej strony musztardą francuską i pokrój na równe kawałki.
- Na spodzie dużego słoika ułóż warstwę posiekanej cebuli i ułóż na niej warstwę śledzi. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny, posyp cebulą, oprósz przyprawami i zalej olejem.
- Układaj w ten sposób kolejne warstwy, aż do wypełnienia słoika (na wierzchu ułóż cebulę).
- Ważne, by śledzie dokładnie docisnąć do dna słoika, dzięki czemu przejdą aromatem cebuli, musztardy i przypraw.
- Słoik zakręć i wstaw na 2-3 dni do lodówki, aby składniki dobrze się przegryzły.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Proponujemy także przepisy na: śledzia w sosie curry, śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym i śledzie smażone w cieście piwnym.
Więcej przepisów na śledzie znajdziesz w galerii: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów