Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem

Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycące i przepyszne ziemniaki hassleback z kiełbasą i serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem to świetne danie główne lub genialny dodatek do innych dań. Ziemniaki  należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka. Jak to zrobić zobaczcie niżej. Dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniak rozchyla się, a plasterki stają się chrupkie niczym chipsy. 

Składniki

  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • 150 g cienkiej, dość tłustej kiełbasy np. zwyczajnej, śląskiej lub toruńskiej

  • 150 g żółtego sera, startego

  • 1,5 łyżki oleju

  • 3 łyżeczki świeżego tymianku lub macierzanki

  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C.

  • Ziemniaki wyszorować, osuszyć, ułożyć między dwoma cienkimi trzonkami drewnianych łyżek lub po prostu między dwoma pałeczkami  i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!

  • Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między nacięcia włożyć plasterki kiełbasy. Polać olejem , obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz tymiankiem i piec przez 20-25 minut.

  • Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, posypać serem i piec kolejne 20 minut.

  • Podawać jeszcze gorące.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Z ogranicznikami cięcie ziemniaków w "harmonijkę" jest prosteSprytnie!

Ziemniaki w stylu hasselback najłatwiej pokroić, umieszczając je między dwoma pałeczkami do ryżu. Pałeczki ograniczają cięcie ziemniaka. W ten sposób nigdy nie przetniemy ziemniaka do końca i uzyskamy zgrabną harmonijkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 3