Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę

Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fondue to pyszna przekąska i ciekawy sposób na integrację w gronie bliskich przy wspólnym posiłku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popularną odmianą fondue jest mięsne fondue burgundzkie. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, wymaga jedynie odrobiny czasu i cierpliwości. Do tej odmiany fondue najlepiej podawać wytrawne czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić fondue mięsne - podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwicę pokroić w grubą kostkę (około 3 x 3cm), zmieszać z oliwą z oliwek i pieprzem.

  • Mięso ułożyć na warstwie z plasterków z cebuli, następnie przykryć kolejną warstwą cebuli i wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin.

  • Naczynie do fondue napełnić olejem. Nabite na szpadki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z ulubionymi sosami.