Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami

2021-03-29
Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami
Autor: Shutterstock Drożdżowe zawijaski - pyszna przekąska a la pizza
łatwy
45 min
4

Drożdżowe zawijaski a la pizza smakują wybornie na imprezie, jak i w szkole lub pracy. My proponujemy wersję z kiełbasą krakowską lub salami. Warto czasem wykorzystać promocje i obniżki cen na te pyszne kiełbasy i wykorzystać je do przygotowania wybornych zawijasków. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ciasto drożdżowe. Przygotuj je >>>

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka pokrojonej na plasterki kiełbasy krakowskiej, żywieckiej lub salami
  • 1 szklanka posiekanego sera mozzarella do smaku
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.
  • Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. 40 cm. 
  • Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Gdy ciasto jest gotowe, posmarować je sosem pomidorowym, posypać ziołami, rozłożyć plasterki kiełbasy, posypać dwoma rodzajami sera. Zrolować, a następnie pokroić na 5-7 cm odcinki.
  • Na blasze wyłożonej pergaminem układać zawijaski przecięciem do góry. Należy zachować odstępy między roladkami. 
  • Piec ok. 20-30 minut w temp. 180°C.