Czipsy ze słodkich ziemniaków: pyszna i zdrowa przekąska domowa

2021-03-29
Czipsy ze słodkich ziemniaków: pyszna i zdrowa przekąska domowa
Autor: Shutterstock Czipsy (chips) ze słodkich ziemniaków pysznie chrupią
łatwy
30 min
4

Czipsy ze słodkich ziemniaków to pyszna przekąska. Oto jeszcze jedna wersja domowych czipsów ziemniaczanych! Tym razem to chipsy ze słodkich ziemniaków! Łatwe w przygotowaniu i tak cudownie chrupiące. Używając tylko kilku przypraw i oleju, otrzymujesz idealne domowe czipsy ze słodkich ziemniaków,  które możesz się przekąsić, kiedy tylko masz na to ochotę!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ostra papryka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Słodkie ziemniaki umyj i wyszoruj. Nie obieraj. Skórka to błonnik, który jest potrzebny twoim jelitom. Po prostu dobrze umyj ziemniaki i to wystarczy.
  • Pokrój słodkie ziemniaki w plastry o grubości 1-2 mm. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz 1 łyżkę oleju.
  • Mieszaj wszystko, aż każdy plasterek ziemniaków będzie pokryty tłuszczem.
  • Blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem lub pergaminem.
  • Na papierze ułóż plasterki batatów w jednej warstwie. Jeśli 1 blacha to za mało, użyj drugiej blachy do pieczenia.
  • Najpierw piecz słodkie ziemniaki 20 minut w temperaturze 200°C z jednej strony, a następnie odwróć je z drugiej strony i piecz jeszcze 20 minut. Możesz piec dłużej, jeśli potrzebujesz. To zależy od twojego piekarnika.
  • W efekcie ziemniaki mają być chrupiące i lekko przyrumienione.