Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Portobello to grzyby z rodziny pieczarek. Są większe od tradycyjnej pieczarki i mają bardziej intensywny smak. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponuje zaserwować zapiekane portobello z camembertem w aromatycznej marynacie.
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PORTOBELLO:
>>> Grzyby portobello zapiekane z kuskusem
>>> Portobello nadziewane serem feta i oliwkami
OBEJRZYJ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello
SKŁADNIKI
- 4 grzyby portobello
- ser camembert
- 1 łyżka masła, oliwa
- marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby portobello oczyścić, odciąć trzonki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w niej grzyby i ułożyć w misce blaszkami do góry, zalewając pozostałą marynatą. Odstawić na 20-30 minut.
- Po wyjęciu z marynaty grzyby portobello obsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, blaszkami do góry, przykrywając plasterkami sera.
- Zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 5-10 minut. Podajemy z bagietką.