Szynka

Szynka to jedna z najchudszych i najszlachetniejszych wędlin. Polacy są przyzwyczajeni do swojskiej wersji wędzonej, ale coraz chętniej sięgają po szynki dojrzewające - włoską prosciutto czy hiszpańską jamon serrano. Znakomity dodatek do kanapek, a samodzielnie upieczona jest o wiele zdrowsza od gotowców ze sklepu.

Szynka

Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem

Takie nadziewane kieszonki z drożdżowego ciasta możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. W naszej propozycji nadziane są pikantnym salami oraz żółtym serem, ale można wypełnić je dowolną wędliną, pieczonym mięsem, ulubionym serem lub warzywami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Omlet z szynką i warzywami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Omlet z szynką i warzywami - smaczny, sycący i odpowiedni na każdą porę dnia. Porcja dostarcza 260 kcal i jest skarbnica składników odżywczych. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami

Żołądki drobiowe uduszone z cebulą i grzybami to bardzo smaczne danie obiadowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Proponujemy przepis na żołądki z cebulą i grzybami.

Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.

Szynkowe kubeczki z jajkiem i serem

Kubeczki z szynki z sadzonym jajkiem, serem i cebulą. Smaczne i efektowne, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Można podać je jako modną przekąskę lub codzienne śniadanie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wieprzowina w kruchym cieście

Pieczeń w nietypowej wersji. Wieprzowina zapieczona w kruchym cieście, w formie do tarty. Wygląda efektownie i wyśmienicie smakuje. Nadaje się na codzienny obiad, jak i wystawną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

Pieczeń zbójecka z szynki wieprzowej, wypełniona wątróbką drobiową i smażonym jabłkiem. Najlepiej podawać ją z puree ziemniaczanym i sałatką z kiszonych ogórków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?

Szynka domowa to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Domowa szynka - zapeklowana samodzielnie, a następnie gotowana, wędzona lub pieczona może być podawana na zimno lub ciepło. Nie zawiera konserwantów i substancji zwiększających wagę wyrobu, jest wolna od chemii i o wiele bardziej dietetyczna niż kupne wyroby. Polecamy także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować?  oraz  Domowa szynka gotowana z ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Domowa szynka gotowana z ziołami to przepis na wędlinę, którą można podać na świąteczny stół, a potem w wersji odgrzewanej zaserwować jako główne danie obiadowe, z sosem chrzanowym. Zobacz jak w prosty, niemal banalny sposób można zrobić domową szynkę. Jest to zdrowy, bezglutenowy wyrób wędliniarski, konserwowany tylko solą i ziołami, nie zawiera sztucznych barwników, ani nie jest nastrzykiwany w celu sztucznego zwiększenia objętości. Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pory z szynką - rewelacyjna ciepła przekąska

Pora dodajemy zazwyczaj do zupy, ewentualnie do sałatki, aby nieco ją zaostrzyć. Tymczasem por to znakomite warzywo do podawania na ciepło, w postaci przekąsek lub przystawek. Na przykład zapieczony z szynką i żółtym serem smakuje rewelacyjnie.

Strona 1 z 10