Selerowe jajka wielkanocne. Czarująca przekąska na wielkanocne śniadanie
2023-03-30
łatwy
30 min
6
Jajka to obowiązkowy element wielkanocnego menu. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się jajka faszerowane selerem naciowym i szynką. Są efektowne, pyszne i łatwe do samodzielnego przygotowania. Oto przepis na selerowe jajka wielkanocne.
Jak zrobić wielkanocne jajka?
Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na pół i usunąć żółtka. Następnie do posiekanych żółtek dodaje się szynkę, seler naciowy, szczypiorek, jogurt grecki i majonez. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnia się białka. Przekąskę można serwować od razu.
Przepis na selerowe jajka wielkanocnego
- Przepis na te obłędne jajka z selerem naciowym i szynką jest bardzo prosty.
- Przygotowanie wielkanocnej przystawki nie zajmuje wiele czasu. Jajka można ugotować nawet dzień wcześniej.
- Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego małego dania, są łatwo dostępne. Nie brakuje ich na sklepowych półkach zwłaszcza przed świętami wielkanocnymi.
- Najlepsza będzie szynka wędzona dobrej jakości.
- Do farszu dodaje się szczypiorek, ale równie dobry będzie z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.
- Osoby, które liczą kalorie lub zdrowo się odżywiają, mogą pominąć majonez. Sprawdzi się ten w wersji light o obniżonej zawartości tłuszczu lub sam jogurt grecki.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 120 g szynki w kawałku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ze skorupek jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i posiekać. Seler naciowy i szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Do miski przełożyć żółtka, seler, szynkę i szczypiorek. Dodać jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Masą wypełnić białka i ułożyć na talerzu lub desce.
- Podawać od razu na Wielkanoc lub jako przekąskę na inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce