Selerowe jajka wielkanocne. Czarująca przekąska na wielkanocne śniadanie

selerowe jajka wielkanocne
Autor: Shutterstock Selerowe jajka wielkanocne to proste małe danie na wielkanocne śniadanie.
łatwy
30 min
6

Jajka to obowiązkowy element wielkanocnego menu. W tym roku na świątecznym stole powinny znaleźć się jajka faszerowane selerem naciowym i szynką. Są efektowne, pyszne i łatwe do samodzielnego przygotowania. Oto przepis na selerowe jajka wielkanocne.

Jak zrobić wielkanocne jajka?

Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na pół i usunąć żółtka. Następnie do posiekanych żółtek dodaje się szynkę, seler naciowy, szczypiorek, jogurt grecki i majonez. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnia się białka. Przekąskę można serwować od razu.

Przepis na selerowe jajka wielkanocnego

  • Przepis na te obłędne jajka z selerem naciowym i szynką jest bardzo prosty.
  • Przygotowanie wielkanocnej przystawki nie zajmuje wiele czasu. Jajka można ugotować nawet dzień wcześniej.
  • Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego małego dania, są łatwo dostępne. Nie brakuje ich na sklepowych półkach zwłaszcza przed świętami wielkanocnymi.
  • Najlepsza będzie szynka wędzona dobrej jakości.
  • Do farszu dodaje się szczypiorek, ale równie dobry będzie z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.
  • Osoby, które liczą kalorie lub zdrowo się odżywiają, mogą pominąć majonez. Sprawdzi się ten w wersji light o obniżonej zawartości tłuszczu lub sam jogurt grecki.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 120 g szynki w kawałku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ze skorupek jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i posiekać. Seler naciowy i szynkę pokroić w drobną kostkę.
  • Do miski przełożyć żółtka, seler, szynkę i szczypiorek. Dodać jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Masą wypełnić białka i ułożyć na talerzu lub desce.
  • Podawać od razu na Wielkanoc lub jako przekąskę na inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej