Kajzerki nadziewane szynką i warzywami. Śniadanie na ciepło w 20 minut

kajzerki nadziewane
Autor: Shutterstock Kajzerki nadziewane to prosty przepis na pyszne śniadanie z piekarnika.
łatwy
20 min
4

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zapewnia energię i dobry humor na cały poranek. Właśnie takie są te pyszne nadziewane kajzerki, w środku których kryje się mnóstwo smakowitych składników. Przygotowanie takiego śniadanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Oto sprawdzony przepis na kajzerki nadziewane.

Jak zrobić kajzerki nadziewane szynką i warzywami?

Przyrządzenie kajzerek na śniadanie w takiej formie nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest wymieszanie pokrojonych w kostkę warzyw z szynką, ziołami, masłem i starym żółtym serem. Farsz nakłada się do środka kajzerek, a na wierzchu wbija się jajko. Nadziewane kajzerki piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. Gotowe!

Dlaczego warto zrobić kajzerki nadziewane szynką i warzywami?

  • Kajzerki z pysznym farszem to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Przepis jest prosty i składa się z kilku banalnych kroków.
  • Dzięki temu przepisowi można zrobić nie tylko pyszne, ale i szybkie śniadanie. Przygotowanie i upieczenie nadziewanych kajzerek trwa około 20 minut.
  • Na liście składników są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do przygotowania nadzienia do kajzerek można wykorzystać składniki, które zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
  • Kajzerki nadziewane świetnie smakują z ketchupem, musztardą lub sosem jogurtowym z ziołami. Można podać do nich rzodkiewki, świeżego ogórka lub pomidory.

SKŁADNIKI

  • 4 kajzerki
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4 plastry szynki
  • 4 jajka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokrojone kostkę składniki – szynkę, paprykę, pomidorki koktajlowe, natkę i szczypiorek. Wsypać starty ser i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Odkroić górę kajzerek i ugnieść środek. Nałożyć szynkę z warzywami. Na wierzch każdej kajzerki wbić jajko. Przykryć odkrojoną górą kajzerki. Ułożyć na blasze.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać na ciepło na śniadanie.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej