Kajzerki nadziewane szynką i warzywami. Śniadanie na ciepło w 20 minut
2023-07-10
łatwy
20 min
4
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zapewnia energię i dobry humor na cały poranek. Właśnie takie są te pyszne nadziewane kajzerki, w środku których kryje się mnóstwo smakowitych składników. Przygotowanie takiego śniadanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne. Oto sprawdzony przepis na kajzerki nadziewane.
Jak zrobić kajzerki nadziewane szynką i warzywami?
Przyrządzenie kajzerek na śniadanie w takiej formie nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest wymieszanie pokrojonych w kostkę warzyw z szynką, ziołami, masłem i starym żółtym serem. Farsz nakłada się do środka kajzerek, a na wierzchu wbija się jajko. Nadziewane kajzerki piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. Gotowe!
Dlaczego warto zrobić kajzerki nadziewane szynką i warzywami?
- Kajzerki z pysznym farszem to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Przepis jest prosty i składa się z kilku banalnych kroków.
- Dzięki temu przepisowi można zrobić nie tylko pyszne, ale i szybkie śniadanie. Przygotowanie i upieczenie nadziewanych kajzerek trwa około 20 minut.
- Na liście składników są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Do przygotowania nadzienia do kajzerek można wykorzystać składniki, które zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
- Kajzerki nadziewane świetnie smakują z ketchupem, musztardą lub sosem jogurtowym z ziołami. Można podać do nich rzodkiewki, świeżego ogórka lub pomidory.
SKŁADNIKI
- 4 kajzerki
- 50 g startego żółtego sera
- 4 plastry szynki
- 4 jajka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokrojone kostkę składniki – szynkę, paprykę, pomidorki koktajlowe, natkę i szczypiorek. Wsypać starty ser i doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Odkroić górę kajzerek i ugnieść środek. Nałożyć szynkę z warzywami. Na wierzch każdej kajzerki wbić jajko. Przykryć odkrojoną górą kajzerki. Ułożyć na blasze.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!