Ziemniaki

Ziemniaki to jeden z najpowszechniejszych produktów żywnościowych. Trudno więc sobie wyobrazić, że ich kariera w Europie nabrała rozpędu dopiero po 1700 roku. Sycące, bogate w skrobię i dość uniwersalne kulinarnie, stanowią bazę do wielu smacznych dań. Są też stałymi towarzyszami polskiego schabowego.

Ziemniaki

Niezawodny sernik z gotowanymi ziemniakami

Ten sernik ma same zalety: smakuje znakomicie, jest łatwy w przygotowaniu i, co najważniejsze, zawsze się udaje. Podpowiadamy jak zrobić pyszny sernik z gotowanymi ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Obłędne kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem: łatwe i oszczędne danie z resztek

Kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem to smaczna kolacja dla całej rodziny. W przepisie na pyszne kotlety można wykorzystać resztki z poprzedniego dnia, resztkę szynki czy zielonego groszku. Przygotowanie jest łatwe, a nie ma nic smaczniejszego niż odsmażane ziemniaki z poprzedniego dnia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz smażony z pieczonym puree z batatów według Moniki Goździalskiej

Warto czasem tradycyjne ziemniaki zastąpić batatami. Mimo że są słodkawe, doskonale nadają się do ryb i mięs - poleca w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA Monika Goździalska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę

Zapalanka to taka zupa nic, ale rozgrzewa, syci i pozwala przetrwać domową dziurę budżetową. Przygotowuje się ją łatwo, a do tego jest naprawdę smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszna brukselka zapiekana z ziemniakami: pokochasz od pierwszego kęsa!

Brukselka wielu osobom kojarzy się z mdłym lub gorzkim warzywem o dziwnym zapachu. Jednak brukselka może być przepyszna. Wypróbuj przepis na brukselkę zapiekaną z ziemniakami, a przekonasz się, że to jedno z najsmaczniejszych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone ziemniaki z ziołami i serem feta: po prostu pyszne!

Smażone ziemniaki z ziołami i serem feta to świetny pomysł na urozmaicenie jesiennego jadłospisu. Tak przygotowane ziemniaki można podać jako danie główne lub jako dodatek. Aby ułatwić sobie zadanie najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. To także świetny sposób na odgrzanie ziemniaków, które zostały z obiadu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Domowa zupa z selera i ziemniaków: przepis

Domowa zupa z selera i ziemniaków ma aksamitną konsystencję i dość intensywny smak. Jest  też pożywna i bardzo zdrowa - nawet gotowany seler zachowuje swoje dobroczynne właściwości. Zupę z selera i ziemniaków łatwo też przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym

Zupa z porów jest niezwykle smaczna. Do tego działa rozgrzewając. W połączeniu z mięsem mielonym to bardzo sycąca zupa. Podana z pieczywem zamienia się w danie jednogarnkowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym to łatwy sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnych produktów. Ta kapitalna zapiekanka obiadowa będzie smakowała także twojej rodzinie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wysmakowany kapuśniak z czerwonej kapusty z winem

Kapuśniak z czerwonej kapusty z winem to nie jest danie konwencjonalne. Czerwona kapusta w polskiej kuchni funkcjonuje zazwyczaj, jako dodatek do mięsa. Niesłusznie. Kapuśniak z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Ciemne barwniki zawarte w kapuście to drogocenne antocyjany, przeciwutleniacze niezbędne dla naszego ciała. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 50