Ziemniaki

Ziemniaki to jeden z najpowszechniejszych produktów żywnościowych. Trudno więc sobie wyobrazić, że ich kariera w Europie nabrała rozpędu dopiero po 1700 roku. Sycące, bogate w skrobię i dość uniwersalne kulinarnie, stanowią bazę do wielu smacznych dań. Są też stałymi towarzyszami polskiego schabowego.

Ziemniaki

Młode ziemniaki pieczone na ostro

Młode ziemniaki pieczone na ostro będą tak ostre, jak tylko zechcecie. Wszystko zależy od tego ile dodacie płatków ostrej papryki. Pieczone ziemniaki ze świeżym szczypiorkiem to pyszne danie samodzielne lub świetny dodatek do pieczonego mięsa. Jeśli pieczecie mięso, to na 20 minut przed końcem pieczenia wstawcie na drugą półkę brytfannę z tymi pysznymi ziemniakami i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym polecamy na obiad. Ale także na kolację lub po prostu jako przekąskę. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można to sprytnie zaplanować. Podane z aromatycznym sosem pieczarkowym zamieniają się w poemat smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!

Zupa z papryki i pomidorów to hit końca lata i wczesnej jesieni - gdy pomidory i papryka są pełne smaku i aromatu. Warto je wykorzystywać jak najczęściej do przygotowania potraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

Ziemniaki z kabaczkiem i pieczarkami zapiekane pod serowym sosem to doskonałe danie. Można również podać to jako dodatek do mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyborna sałatka z wędzonego sera, szynki i ziemniaków

Ta sałatka jest pyszna i niezwykle sycąca. Z powodzeniem można zabrać ją do pracy na lunch. Wyborna sałatka z wędzonego sera, szynki i ziemniaków to także dobry sposób na wykorzystanie resztek żywności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa marchewkowa z nerkowcami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa marchewkowa z nerkowcami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna i lekka zupa, która dostarcza wielu składników odzywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami to przysmaki kuchni włoskiej regionu Ligurii. Ten włoski przepis na sycące danie zachwyci także ciebie i twoich bliskich. Prosta i efektowna potrawa makaronowa pełna smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Apetyczne pieczone puree - szybki sposób na nadwyżki jedzenia

Apetyczne pieczone puree - z wierzchu chrupiące, w środku aksamitne i miękkie, to może być hit domowych obiadów. Ziemniaki na nie można ugotować specjalnie, można też wykorzystać nadwyżki  z poprzedniego dnia. Idealne danie zero waste!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwona cebula pieczona z serem feta i płatkami migdałowymi

Cebule pieczone z serem feta i płatkami migdałowymi to pyszna przekąska na ciepło. Świetnie smakuje podana z zielonymi oliwkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 44