Smakowite gołąbki z ziemniakami

Smakowite gołąbki z ziemniakami
Autor: Shutterstock Gołąbki z ziemniakami to ciekawa i bardzo prosta wersja faszerowanej kapusty.
średni
40 min
4

Sprężyste liście kapusty wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczanym farszem, okraszonym boczkiem i cebulką. Gołąbki z ziemniakami to nowy, świetny sposób na popularne danie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 liści białej kapusty
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty zanurzyć na kilka minut we wrzątku i odstawić od odcieknięcia.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  • Gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu do miski.
  • Miskę z płynem odstawić i poczekać aż skrobia osadzi się na dnie, wtedy odlać wodę a skrobię dodać do ziemniaków.
  • Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem, dodać jajka i przyprawić. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Na liście kapusty wyłożyć farsz i zawinąć gołąbki. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i zalać bulionem.
  • Piec w temperaturze 180 st. C. przez 60 min.