Gniazdka ziemniaczane z jajkami przepiórczymi. Obłędny prepis nie tylko na Wielkanoc
2024-03-24
łatwy
20 min
4
Gniazdka ziemniaczane z jajeczkami przepiórczymi na twardo to apetyczne i zabawne danie. Ucieszy nie tylko dzieci, ale także dorosłym sprawi miłą niespodziankę. Oto przepis na dowcipne gniazdka z wiórków ziemniaczanych! Miłej zabawy!
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 12 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- świeże listki ziół do przybrania
- podwójny koszyk do smażenia lub 2 sitka (duży o średnicy 11 cm, a mały o średnicy 9 cm)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach na wiórki.
- Rozgrzej olej w dużym garnku. Zanurz koszyk lub sitka w gorącym oleju. Dzięki temu ziemniaki nie przykleją się do sitka.
- Podziel starte ziemniaki na 4 porcje. Jedną porcję włóż do dużego koszyczka (sitka) i dociśnij mniejszym. Jeśli używasz sitek to zwiąż ich uchwyty gumką.
- Zanurz koszyczek we wrzącym oleju i smaż na złoty kolor.
- Wyjmij delikatnie usmażone ziemniaki z koszyczka. Odłóż na filiżankę, aby wystygły i zachowały kształt.
- Tak samo postępuj z pozostałymi ziemniakami.
- Wymieszaj majonez z keczupem. Przypraw sokiem z cytryny i ewentualnie solą oraz pieprzem.
- Na dno każdego koszyczka włóż porcję różowego sosu. Na nim umieść po 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo.
- Udekoruj gniazdka listkami świeżych ziół. Gotowe!
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?