Bakłażan

Psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłosna - czyli bakłażan. Jego kolor jest tak charakterystyczny, że wszedł do języka codziennego jako bakłażanowy. Warzywo cieszy się ogromną popularnością w basenie Morza Śródziemnego, ale również Polacy lubią bakłażany smażyć, grillować, piec i dusić.

Bakłażan

Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło

Escalivada to rodzaj sałatki z grillowanych warzyw. Odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie - może stanowić samodzielne dani lub być dodatkiem do ryżu lub mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli to smaczne danie w śródziemnomorskim stylu. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Pyszne warzywa pieczone, jeszcze ciepłe, pełne soczystych smaków są doskonałym dodatkiem do mięsa. Ta nieskomplikowana sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki z dodatkiem pomidorów i cebuli zadowoli nawet najwybredniejsze gusta. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne

Placki z bakłażana są zdrowe i pyszne. Jeśli lubicie tę fioletową gruszkę miłosną, jak nazywano kiedyś oberżynę, to jest to danie dla was. Chrupiące z wierzchu, rozpływające się w środku, bakłażanowe placki są po prostu smaczne. Ten lekki, lecz sycący posiłek, posmakuje każdemu gurmandziście. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem

Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem to danie idealne na letnie popołudnie. Sałatkę z pomidorem i bakłażanem można podać do pieczonych, jak i grillowanych mięs. Bakłażana najlepiej upiec dzień wcześniej, to uprości przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ratatuja zapiekana: przepis na warzywną zapiekankę

Ratatuja zapiekana to przepis na warzywną zapiekankę w stylu śródziemnomorskim. Jak mówią rodowici mieszkańcy francuskiej Prowansji, nie ma dobrej ratatuji bez skórki pomarańczowej. Niewielki kawałek świeżej, pozbawionej białego albedo, skórki lub suszonej zmienia smak pomidorowego sosu, wznosząc go na wyżyny sztuki kulinarnej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

Bakłażany na ostro to łatwy przepis na pikantną sałatkę z oberżyny. Wystarczą bakłażany, czosnek, natka pietruszki i specjalny dressing. Sos przygotowany z soku cytrynowego, miodu i przypraw zamieni mdłe bakłażany w wyborną przystawkę. 

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem, zrobiona wg tego przepisu wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Soczyste warzywa, chrupiący chleb i świetnie dobrane, aromatyczne przyprawy tworzą danie niemal doskonałe,

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 10