Sałatka z bakłażanów, tak dobrych jak marynowane grzyby
Bakłażany ze względu na swój neutralny smak wchłoną każdy aromat. Do tego mają tę niezwykłą gąbczastą teksturę, która może przypominać wszystko. Odpowienio przyprawione zamieniają się w pyszności. Na samą myśl o dodatku czosnku i koperku ślinka cieknie.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z bakłażanów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. Przygotowanie tej popularnej za wschodnią granicą sałatki jest bardzo łatwe. Gotowa sałatka smakuje wybornie. I rzeczywiście teksturą przypomina grzyby.
Co jest potrzebne na sałatkę z bakłażanów?
Na sałatkę potrzebujesz dorodnych bakłażanów o lśniacej skórce. Oprócz tego potrzebny będzie spory pęczek świeżego koperku oraz kilka ząbków czosnku. Sałatkę przyprawić należy solą, octem spirytusowym oraz olejem roślinnym.
Jak przygotować sałatkę z bakłażanów?
Sałatkę przygotowuje sie z gotowanych bakłażanów. Bakłażany można ugotować w wodzie lub mikrofalówce. Do ugotowanych bakłażanów dodaje się dressing z kopru, czosnku, octu, oleju i soli. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 spory pęczek koperku
- 1 łyżka soli
- 50 ml octu 10%
- 60 ml oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić w dużą kostkę, ale nie większą od kęsa.
- Pokrojone bakłażany przełożyć do szerokiego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.
- W dużej misce wymieszać drobno posiekany czosnek i koperek. Dodać sól, ocet i olej. Ponownie wymieszać. To będzie nasz dressing.
- Do miski z dressingiem dodać jeszcze ciepłe bakłażany. Wymieszać, aby każdy kawałek warzywa otoczony był koperkiem i czosnkiem.
- Miskę przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce do 48 godzin.