Sałatka z bakłażanów, tak dobrych jak marynowane grzyby

Sałatka z bakłażanów, tak dobrych jak marynowane grzyby
Autor: Shutterstock.com Bakłażany, czosnek i koper gotowe do przyrządzenia sałatki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bakłażany ze względu na swój neutralny smak wchłoną każdy aromat. Do tego mają tę niezwykłą gąbczastą teksturę, która może przypominać wszystko. Odpowienio przyprawione zamieniają się w pyszności. Na samą myśl o dodatku czosnku i koperku ślinka cieknie. 

Sałatka z bakłażanów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. Przygotowanie tej popularnej za wschodnią granicą sałatki jest bardzo łatwe. Gotowa sałatka smakuje wybornie. I rzeczywiście teksturą przypomina grzyby. 

Co jest potrzebne na sałatkę z bakłażanów?

Na sałatkę potrzebujesz dorodnych bakłażanów o lśniacej skórce. Oprócz tego potrzebny będzie spory pęczek świeżego koperku oraz kilka ząbków czosnku. Sałatkę przyprawić należy solą, octem spirytusowym oraz olejem roślinnym. 

Jak przygotować sałatkę z bakłażanów?

Sałatkę przygotowuje sie z gotowanych bakłażanów. Bakłażany można ugotować w wodzie lub mikrofalówce. Do ugotowanych bakłażanów dodaje się dressing z kopru, czosnku, octu, oleju i soli. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 spory pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml octu 10%
  • 60 ml oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić w dużą kostkę, ale nie większą od kęsa. 
  • Pokrojone bakłażany przełożyć do szerokiego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać drobno posiekany czosnek i koperek. Dodać sól, ocet i olej. Ponownie wymieszać. To będzie nasz dressing.
  • Do miski z dressingiem dodać jeszcze ciepłe bakłażany. Wymieszać, aby każdy kawałek warzywa otoczony był koperkiem i czosnkiem. 
  • Miskę przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w lodówce do 48 godzin. 
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej