Sałatka z bakłażanów, tak dobrych jak marynowane grzyby

Bakłażany ze względu na swój neutralny smak wchłoną każdy aromat. Do tego mają tę niezwykłą gąbczastą teksturę, która może przypominać wszystko. Odpowienio przyprawione zamieniają się w pyszności. Na samą myśl o dodatku czosnku i koperku ślinka cieknie. 

Sałatka z bakłażanów, tak dobrych jak marynowane grzyby

i

Autor: Shutterstock.com Bakłażany, czosnek i koper gotowe do przyrządzenia sałatki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z bakłażanów może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innych potraw. Przygotowanie tej popularnej za wschodnią granicą sałatki jest bardzo łatwe. Gotowa sałatka smakuje wybornie. I rzeczywiście teksturą przypomina grzyby. 

Co jest potrzebne na sałatkę z bakłażanów?

Na sałatkę potrzebujesz dorodnych bakłażanów o lśniacej skórce. Oprócz tego potrzebny będzie spory pęczek świeżego koperku oraz kilka ząbków czosnku. Sałatkę przyprawić należy solą, octem spirytusowym oraz olejem roślinnym. 

Jak przygotować sałatkę z bakłażanów?

Sałatkę przygotowuje sie z gotowanych bakłażanów. Bakłażany można ugotować w wodzie lub mikrofalówce. Do ugotowanych bakłażanów dodaje się dressing z kopru, czosnku, octu, oleju i soli. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 spory pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml octu 10%
  • 60 ml oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić w dużą kostkę, ale nie większą od kęsa. 
  • Pokrojone bakłażany przełożyć do szerokiego garnka. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać drobno posiekany czosnek i koperek. Dodać sól, ocet i olej. Ponownie wymieszać. To będzie nasz dressing.
  • Do miski z dressingiem dodać jeszcze ciepłe bakłażany. Wymieszać, aby każdy kawałek warzywa otoczony był koperkiem i czosnkiem. 
  • Miskę przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Przechowywać w lodówce do 48 godzin. 
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...