Chrupiące frytki z bakłażana: uzależniają do pierwszego kęsa
Chrupiące frytki z bakłażana to przekąska absolutnie uzależniająca. Uwielbiam bakłażana na 101 sposobów i w sezonie zawsze staram się, jak najwięcej dań przygotować z tego niezwykłego owocu. Chrupiące frytki to świetna przekąska na każdą okazję. Kremowe w środku i chrupiące z wierzchu bakłażanowe frytki zdobędą Wasze podniebienia od pierwszego kęsa!
SKŁADNIKI
- 750 g bakłażana
- 1 łyżka soli
- na panierkę:
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
- ¾ szklanki bułki tartej i parmezanu, wymieszanych pół na pół
- ¾ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana pokroić w słupki wielkości grubej frytki. Przełożyć do durszlaka, posypać solą i pozostawić na 1 godzinę.
- Po godzinie odcisnąć lekko bakłażanowe frytki.
- Frytki oprószyć przyprawami: papryką, pieprzem, kolendrą.
- Następnie frytki panierować w mące, rozmąconym jajku, a następnie w mieszance tartej bułki.
- Smażyć w rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku. Można również upiec w piekarniku. Piec należy w temperaturze 220°C w trybie termoobiegu przez około 20 minut.
- Podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami lub dipami.
Bakłażan - warzywo wszechstronne
Bakłażan to niezwykle wszechstronne warzywo. Można z niego wyczarować wszystko od przystawki do dania głównego, na deserze kończąc. Co prawda bakłażanowy deser nie ma długiej tradycji, ale kilka lat temu, gdy przyszła moda na warzywne desery, jadłam bakłażanowy deser z miodem... Wróćmy jednak do dań zwyczajowo przygotowywanych z bakłażana.
Zobacz przepis na Baba ghanoush - esencjonalna pastę z bakłażana do kanapek lub jako dip
Bez bakłażana trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską. Robi się z niego pyszne pasty, świetne zapiekanki, bakłażany smaży się i piecze, sieka i przeciera. Wbrew pozorom bakłażan ma smak, ale ujawnia się on dopiero w kontakcie z przyprawami.
Polecam: Musaka - klasyczna grecka zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków
Bakłażany idealnie smakują z kolendrą, zarówno z ziarnami, jak i nacią. Kolendra niesamowicie podkreśla ich orzechowy, głęboki smak.
Zajrzyj także do przepisu: Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym
Jedyny mankament, to fakt, że bakłażan podczas smażenia pije olej na potęgę. Ale można temu zaradzić!
Zobacz koniecznie: Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju