Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziecinnie proste, obłędnie pyszne
2022-04-06
łatwy
30 min
4
Biała kiełbasa duszona z warzywami to świetny patent do obfite i smaczne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja na ciepło. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a potrawa obłędnie pyszna!
SKŁADNIKI
- 8 mniejszych lub 4 większe białe kiełbaski parzone
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2-4 papryki spiczaste, pokrojone na kawałki
- 1 papryka ostra, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki
- 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
- 4 pomidory, średnich rozmiarów
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka białej fasoli, po osączeniu
- rozmaryn, cząber, oregano
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana posypać solą i odstawić, aby wypuścił sok.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty. Dodać odciśnięty z wilgoci bakłażan i smażyć kolejne 2 minuty.
- Dodać pomidory pokrojone na kawałki i smażyć 2 minuty.
- Wlać przecier pomidorowy i uzupełnić płyn wodą. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać fasolę i przyprawy.
- Gdy gulasz ponownie zagotuje się, dodać kiełbaski i gotować 10 minut. Jeśli używasz kiełbasek surowych przedłuż gotowanie do 20 minut.
Odmiany i właściwości papryki