Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziecinnie proste, obłędnie pyszne

Biała kiełbasa duszona z warzywami
Autor: Shutterstock Sycące danie jednogarnkowe: biała kiełbasa duszona z warzywami i fasolą
łatwy
30 min
4

Biała kiełbasa duszona z warzywami to świetny patent do obfite i smaczne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja na ciepło. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a potrawa obłędnie pyszna!

SKŁADNIKI

  • 8 mniejszych lub 4 większe białe kiełbaski parzone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-4 papryki spiczaste, pokrojone na kawałki
  • 1 papryka ostra, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 4 pomidory, średnich rozmiarów
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka białej fasoli, po osączeniu
  • rozmaryn, cząber, oregano
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana posypać solą i odstawić, aby wypuścił sok. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty. Dodać odciśnięty z wilgoci bakłażan i smażyć kolejne 2 minuty. 
  • Dodać pomidory pokrojone na kawałki i smażyć 2 minuty.
  • Wlać przecier pomidorowy i uzupełnić płyn wodą. Doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać fasolę i przyprawy. 
  • Gdy gulasz ponownie zagotuje się, dodać kiełbaski i gotować 10 minut. Jeśli używasz kiełbasek surowych przedłuż gotowanie do 20 minut. 
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej