Makaron penne z wegetariańskim sosem z bakłażana
2021-09-10
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Makaron penne z wegetariańskim sosem pomidorowym ze zrumienionym bakłażanem jest przepyszny. To bardzo sycące danie. Idealne na szybki posiłek dla wygłodniałej rodziny. Polecam!
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu (np. penne)
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 700 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól pieprz
- świeże liście bazylii
- 100 g sera, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron w dużym garnku pełnym osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dokładnie umyj bakłażana, pokrój w kostkę i włóż do durszlaka. Posyp solą, a następnie połóż talerz na pokrojonych w kostkę warzywach i obciąż całość – np. litrowym słoikiem z wodą. W ten sposób bakłażan traci nadmiar płynu. Warzywa pozostawić na 30 minut, następnie spłukać sól wodą i osuszyć ręcznikami kuchennymi.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i usmaż kostki bakłażana. Następnie ułóż na papierze kuchennym, aby wchłonął nadmiar oleju.
- Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, aby podsmażyć wcześniej obrany i posiekany czosnek. Podsmażony czosnek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i podgrzej.
- Całość rozcieńcz niewielką ilością wody, aby sos uzyskał pożądaną konsystencję. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Posyp makaron kostkami bakłażana i polej je sosem. Teraz posyp go świeżo startym twardym serem. Smacznego!
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?