Makaron penne z wegetariańskim sosem z bakłażana

Makaron penne z wegetariańskim sosem z bakłażana
Autor: Shutterstock.com Talerz makaronu penne z bakłażanem a la pasta Norma
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Makaron penne z wegetariańskim sosem pomidorowym ze zrumienionym bakłażanem jest przepyszny. To bardzo sycące danie. Idealne na szybki posiłek dla wygłodniałej rodziny. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu (np. penne)
  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 700 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • świeże liście bazylii
  • 100 g sera, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron w dużym garnku pełnym osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dokładnie umyj bakłażana, pokrój w kostkę i włóż do durszlaka. Posyp solą, a następnie połóż talerz na pokrojonych w kostkę warzywach i obciąż całość – np. litrowym słoikiem z wodą. W ten sposób bakłażan traci nadmiar płynu. Warzywa pozostawić na 30 minut, następnie spłukać sól wodą i osuszyć ręcznikami kuchennymi.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i usmaż kostki bakłażana. Następnie ułóż na papierze kuchennym, aby wchłonął nadmiar oleju.
  • Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, aby podsmażyć wcześniej obrany i posiekany czosnek.  Podsmażony czosnek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i podgrzej.
  • Całość rozcieńcz niewielką ilością wody, aby sos uzyskał pożądaną konsystencję. Dopraw sos solą i pieprzem.
  • Posyp makaron kostkami bakłażana i polej je sosem. Teraz posyp go świeżo startym twardym serem. Smacznego!
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej