Makaron ze smażonymi warzywami i serem feta: łatwy, zdrowy, pyszny

Makaron ze smażonymi warzywami i serem feta: łatwy, zdrowy, pyszny
Autor: Shutterstock.com Talerz makaronu penne ze smażonymi letnimi warzywami, serem feta i bazylią
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Latem nie ma lepszego posiłku, niż makaron ze smażonymi warzywami. Dla smaku warto dodać trochę sera feta, który zaostrzy danie. Ten prosty, lecz obfity posiłek przypadnie wam do gustu. Przygotujecie go w zaledwie 30 minut. Do dzieła! 

To łatwe danie ze smażonego bakłażana, cuknii i papryki jest przyprawione świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Ser feta dodaje pikantnej nuty, a balsamiczny dressing rozjaśnia smak. To idealny letni posiłek wegetariański. Jeśli użyjecie roślinnego zamiennika sera feta również doskonały wegański lunch lub kolacja. 

SKŁADNIKI

  • 200 g bakłażana pokrojonego w ćwierć plasterki
  • 200 g cukinii pokrojonej w ćwierć plasterki
  • 200 g papryki, pokrojonej w paski
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 250 g makaronu penne, ciętej po skosie rurki
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanka pokruszonego sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • W czasie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone bakłażany i smaż do zrumienienia. Przełóż do dużej miski.
  • Na patelnię dodaj 1 łyżkę oliwy i usmaż cukinię. Zrumienione warzywo dodaj do bakłażana. Ponownie dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż paprykę. Również ją dodaj do miski.
  • Warzywa w misce posól, przypraw papryką, dodaj ocet balsamiczny. Wymieszaj. 
  • Odcedź makaron. Dodaj go do warzyw. Dodaj również połówki pomidorków. Wymieszaj delikatnie, żeby połączyć smaki.
  • Makaron z warzywmi podziel na 4 porcje. Każdą posyp pokruszonym serem feta oraz posyp liśćmi bazylii. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej