Ukraińskie chanachi - przepis na pyszną zapiekankę
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Chanachi oryginalnie przygotowuje się z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Smakuje równie wybornie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa
- 5 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 3 pomidory
- spora garść fasolki szparagowej
- 1 duży bakłażan
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone na kawałki mięso włóż do żaroodpornego naczynia.
- Warzywa umyj i obierz. Fasolkę połam na kawałki, cebulę pokrój w kostkę, ziemniaki w plasterki.
- Wyłóż warstwę tych warzyw na mięsie, a następnie przykryj je pokrojonymi w plastry bakłażanami i pomidorami.
- Przypraw solą i pieprzem, zalej wrzącą wodą (ok 2 szklanki).
- Piecz w temperaturze 180 st. C. ok 2 godzin.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?