Ukraińskie chanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Ukraińskie czanachi
Autor: Shutterstock Ukraińskie czanachi to smaczna zapiekanka z mięsa i warzyw.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Chanachi oryginalnie przygotowuje się z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Smakuje równie wybornie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone na kawałki mięso włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Warzywa umyj i obierz. Fasolkę połam na kawałki, cebulę pokrój w kostkę, ziemniaki w plasterki.
  • Wyłóż warstwę tych warzyw na mięsie, a następnie przykryj je pokrojonymi w plastry bakłażanami i pomidorami.
  • Przypraw solą i pieprzem, zalej wrzącą wodą (ok 2 szklanki).
  • Piecz w temperaturze 180 st. C. ok 2 godzin.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?

Galeria: 10 przepisów na zapiekanki ziemniaczane!

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej