Zapiekanka z warzyw: tani przepis
2021-10-07
łatwy
20 min
4
Masz ochotę na smaczne danie warzywne? Polecamy zapiekankę z papryki, bakłażana i pomidorów z serem feta. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 50 g sera feta
- oliwa, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić i umyć. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, paprykę w paski. Cebule i czosnek posiekać.
- Warzywa wymieszać z tymiankiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 30 minut. W połowie pieczenia zamieszać.
- Roztrzepane jajka wymieszać z jogurtem.
- Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- W naczyniu żaroodpornym rozłożyć połowę zapiekanych warzyw, następnie położyć warstwę pomidorów, a na wierzch resztę warzyw.
- Zalać masą jajeczno-jogurtową, posypać pokuszonym serem feta. Piec w temp. 180 st. C przez ok . 40 minut.