Bakłażany w pomidorach - przepis na zapiekankę z bakłażanów
2022-03-09
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z bakłażana i pomidorów można zrobić prostą w przygotowaniu i smaczną zapiekankę. Jak? Podajemy sprawdzony przepis na bakłażany w pomidorach.
Galeria: Zapiekanki warzywne - garść sprawdzonych przepisów
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 4 duże pomidory
- pół szklanki bulionu
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 15 dag żółtego sera
- 5 łyżek oleju
- bazylia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy bakłażany i dobrze je osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy warzywo na grube plastry. Solimy i kładziemy na sitku. Po jakimś czasie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy mąką.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy bakłażany z obu stron.
- W międzyczasie parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w plastry, solimy i pieprzymy.
- Potem żaroodporne naczynie smarujemy masłem i kładziemy w nim plastry bakłażanów. Na nich układamy warstwę z plastrów pomidorów. Wszystko zalewamy bulionem, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią.
- Całą potrawę zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 s. C. Można ją podawać z gotowanym białym lub ciemnym ryżem, albo ziemniaczanym puree.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?