Przepis na zapiekane bakłażany z pomidorami i parmezanem
2021-11-04
łatwy
25 min
4
Zapiekane bakłażany z pomidorami i serem będą pysznym daniem na obiad lub kolację, a dzięki szczególnemu sposobowi przyrządzania, zachwycą również swoim wyglądem. Podajemy dobry przepis na oryginalnie podane bakłażany z pomidorami, mozzarellą i parmezanem.
SKŁADNIKI
- 2 małe bakłażany
- 60 dag pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek parmezanu
- 30 dag mozzarelli
- 6 liści bazylii
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić wzdłuż na 6 plastrów, uważając, aby nie przeciąć jednego z końców.
- Powstałe plastry posolić. Po 30 minutach opłukać, wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C po 8 minut z każdej strony.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Pokroić, dodać posiekaną bazylię, sól i i pieprz.
- Na blasze położyć bakłażany, w powstałe między plastrami szczeliny nakładać warstwę pomidorów, plastrów mozzarelli i tartego parmezanu. Całość posypać parmezanem.
- Piec około 15 minut w temp. 200 st. C.
- Podawać gorące.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?