Spis treści
Dlaczego móżdżek wieprzowy?
Jeszcze do końca XX w. wykorzystywano kulinarnie móżdżek cielęcy na równi z móżdżkiem wieprzowym. Jednak epidemia "szalonych krów" czyli encefalopatii gąbczastej bydła szerzącej się na przełomie lat 80. i 90. XX w. doprowadziła do ograniczenia konsumpcji podrobów wołowych, w tym mózgu cielęcego. W wyniku bezpośredniego kontaktu z mózgiem cielęcym może dojść do zarażenia prionami, co wywołuje chorobę Creutzfeldta-Jakoba u ludzi. Dzisiaj dopuszcza się jedynie spożywanie mózgu wieprzowego.
Właściwości mózgu wieprzowego
Mózg wieprzowy ma owalny kształt, dość miękką konsystencję i pofałdowaną powierzchnię, która otoczona jest błoną. Błona osłaniająca mózg jest różowa. Wewnątrz mózg ma kolor różowo-kremowy. Ma smak lekko słodki.
Wartość odżywcza mózgu wieprzowego
Stanowi on dobre źródło białka, witaminy B12, witaminy PP i fosforu. Zawiera jednak bardzo duże ilości cholesterolu. Wartość energetyczna móżdżku wieprzowego to około 140 kcal w 100 g produktu.
Przydatność kulinarna móżdżku
W przemyśle wędliniarskim mózg wieprzowy dodawany jest do kiełbasy, kaszanki, salcesonów, konserw i pasztetów. Przygotowuje się z niego również dania smażone oraz pieczone. W tym najsłynniejszy móżdżek po polsku.
Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni polskiej Móżdżek wieprzowy smażony z jajkami oraz Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane