Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane: prosty przepis

2021-04-01
Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety z móżdżku wieprzowego to pyszne danie obiadowe. 
łatwy
30 min
4

Kotlety z mózgu wieprzowego panierowane i smażone to pyszny pomysł na obiad. Wieprzowy móżdżek jest bardzo delikatny. Kotlety można dowolnie przyprawić. Wypróbujcie przepis na kotlety z mózgu i cieszcie się smakiem staropolskiej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 600 g mózgu wieprzowego
  • 2-3 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju lub 4 płaskie łyżki smalcu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mózg wieprzowy opłukać, obrać z błon, ugotować w osolonej, zakwaszonej octem wodzie, ostudzić, pokrajać na 8 plastrów. 
  • Jajko rozmącić. 
  • Plastry mózgu panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze 5 minut. 
  • Cebulę pokroić na talarki. 
  • Kotlety wyjąć na talerze. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną na talarki cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Kotlety obłożyć cebulą i podawać z ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty.