Kurki

Kurki to zawsze uczta zarówno dla żołądka, jak i oka. Nie trzeba się zbytnio nagimnastykować przy ich przyrządzaniu - nadają się do zup, zapiekanek, przekąsek, dań głównych, a także np. jajecznicy. Przez wiele miesięcy żółcą się czule na półkach sklepowych i straganach, warto więc z tego korzystać! Mrożone wymagają bowiem odpowiedniego traktowania.

Kurki

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to łatwy przepis na efektowne danie pełne smaku. Soczyste mięso piersi kurczaka w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja - uosobienie wczesnego lata z jego całym bogactwem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne

Gryczotto z kurkami to łatwy przepis na danie bezmięsne pełne smaku. Kurki jak wszystkie grzyby dostarczają trochę białka. Pamiętać jednak należy, że kurki są ciężkostrawne, gdyż zawierają sporo chityny, nierozpuszczalnego w wodzie błonnika. To pełne smaku i nieco pikantne danie przypomina, że kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler to danie kuchni staropolskiej. W sezonie można polędwiczki przygotować ze świeżych grzybów. Poza sezonem grzybowym można wykorzystać blanszowane i mrożone kurki. Eleganckie danie z wieprzowiny w sosie śmietanowym z kurkami uświetni każdą rodzinną uroczystość. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba po myśliwsku z kurkami: przepis na rybę z pieca

Ryba po myśliwsku z kurkami to przepis na rybę z pieca. Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku, śwież lub mrożone kurki  i kieliszek białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku. To proste danie o zachwycającym smaku zachwyci was. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Salceson grzybowy - przepis na smaczny salceson z grzybów

Salceson w wersji jarskiej? Czemu nie! Jeśli macie to szczęście, że w Waszej okolicy lasy obfitują w grzybowe skarby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Grzybowy salceson to smaczna przystawka lub dodatek do kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kurki po prowansalsku: przepis

Kurki po prowansalsku z sosem pomidorowym to oryginalna propozycja przyrządzenia tych pysznych grzybów. Doskonale pasują do kopytek lub makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurkowo-ziołowe masło

Kurkowo-ziołowe masło idealne do przygotowania grzanek - pachnących lasem, złocistych, chrupiących. Można na nim usmażyć jajecznicę, odsmażyć makaron, kluski lub ziemniakami. Dodać do kaszy. Usmażyć jajecznicę. To świetny sposób na wykorzystanie drobnych kurek, z którymi nie wiadomo co robić. Tak przygotowane masło można podzielić na porcje, zamrozić i cieszyć się kurkowym aromatem przez całą zimę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami

Polędwiczki wieprzowe  nadziewane kurkami to wykwintne danie obiadowe. Faszerowane polędwiczki doskonale smakują i pięknie prezentują się na półmisku. Wypróbuj przepis na doskonałe polędwiczki z kurkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z kurkami w sosie limonkowo-koperkowym

To ciekawa propozycja na czas obfitości grzybów. Prosta, a jednocześnie wykwintna sałatka z rewelacyjnym, świeżym i aromatycznym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 6