Kurki

Kurki to zawsze uczta zarówno dla żołądka, jak i oka. Nie trzeba się zbytnio nagimnastykować przy ich przyrządzaniu - nadają się do zup, zapiekanek, przekąsek, dań głównych, a także np. jajecznicy. Przez wiele miesięcy żółcą się czule na półkach sklepowych i straganach, warto więc z tego korzystać! Mrożone wymagają bowiem odpowiedniego traktowania.

Kurki

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Ziemniaki z kurkami to rewelacyjne danie, które zaskoczy was smakiem. Łatwo przygotować takie ziemniaki z leśnymi grzybami. Kurki są jędrne i doskonale znoszą smażenie i zapiekanie. Do przygotowania dania można wykorzystać zarówno mrożone frytki, jak i mrożone kurki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to pomysł na wykwintną przystawkę na letnie i jesienne przyjęcia. Warto wykorzystać sezon na te smaczne grzyby i przygotowywać je jak najczęściej. Zimą można użyć kurek mrożonych, nie będą jednak tak jędrne, jak te świeżo zbierane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak w kurkach z makaronem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kurczak w kurkach z makaronem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to idealne jesienne danie obiadowe. Delikatne i aromatyczne kurki, łagodny kurczak i pyszny sos to podstawa tego dania. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 280 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to łatwy przepis na efektowne danie pełne smaku. Soczyste mięso piersi kurczaka w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja - uosobienie wczesnego lata z jego całym bogactwem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczotto z kurkami: przepis na danie bezmięsne

Gryczotto z kurkami to łatwy przepis na danie bezmięsne pełne smaku. Kurki jak wszystkie grzyby dostarczają trochę białka. Pamiętać jednak należy, że kurki są ciężkostrawne, gdyż zawierają sporo chityny, nierozpuszczalnego w wodzie błonnika. To pełne smaku i nieco pikantne danie przypomina, że kurka nazywana jest pieprznikiem jadalnym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler to danie kuchni staropolskiej. W sezonie można polędwiczki przygotować ze świeżych grzybów. Poza sezonem grzybowym można wykorzystać blanszowane i mrożone kurki. Eleganckie danie z wieprzowiny w sosie śmietanowym z kurkami uświetni każdą rodzinną uroczystość. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba po myśliwsku z kurkami: przepis na rybę z pieca

Ryba po myśliwsku z kurkami to przepis na rybę z pieca. Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku, śwież lub mrożone kurki  i kieliszek białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku. To proste danie o zachwycającym smaku zachwyci was. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Salceson grzybowy - przepis na smaczny salceson z grzybów

Salceson w wersji jarskiej? Czemu nie! Jeśli macie to szczęście, że w Waszej okolicy lasy obfitują w grzybowe skarby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Grzybowy salceson to smaczna przystawka lub dodatek do kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kurki po prowansalsku: przepis

Kurki po prowansalsku z sosem pomidorowym to oryginalna propozycja przyrządzenia tych pysznych grzybów. Doskonale pasują do kopytek lub makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 6