Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami
Autor: Shutterstock Tradycyjne knedle w niecodziennym wydaniu - z kurkami, polane skwarkami z szynki
łatwy
45 min
4

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwycą każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. To proste danie o prawdziwie wybornym smaku. W sezonie smakuje najlepiej - ze świeżymi grzybami, poza sezonem można użyć kurek mrożonych.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto knedlowe:
  • 3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • Na nadzienie:
  • 500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • Na przybranie:
  • 100 g szynki peklowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 garść świeżych liści rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.
  • Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
  • Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.
  • Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
  • Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
  • Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju
  • Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej