Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

2020-09-11
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Knedle nadziewane kurkami
Autor: Shutterstock Tradycyjne knedle w niecodziennym wydaniu - z kurkami, polane skwarkami z szynki
łatwy
45 min
4

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwyci każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. 

Składniki

Na ciasto knedlowe:

3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys

2 jaja

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

Na nadzienie:

500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Na przybranie:

100 g szynki peklowanej

2 łyżki oleju

4 łyżki tartego parmezanu

1 garść świeżych liści rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.

Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.

Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.

Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.

Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.

Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju

Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli. 

Super przepisy z grzybami leśnymi: