Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi
2022-08-14
łatwy
45 min
4
Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwycą każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. To proste danie o prawdziwie wybornym smaku. W sezonie smakuje najlepiej - ze świeżymi grzybami, poza sezonem można użyć kurek mrożonych.
SKŁADNIKI
- Na ciasto knedlowe:
- 3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- Na nadzienie:
- 500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- Na przybranie:
- 100 g szynki peklowanej
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 garść świeżych liści rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.
- Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
- Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
- Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.
- Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
- Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
- Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju
- Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?