Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwyci każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku.
Na ciasto knedlowe:
3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys
2 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
Na nadzienie:
500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Na przybranie:
100 g szynki peklowanej
2 łyżki oleju
4 łyżki tartego parmezanu
1 garść świeżych liści rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.
Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.
Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju
Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli.