Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi
      2022-08-14
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwycą każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. To proste danie o prawdziwie wybornym smaku. W sezonie smakuje najlepiej - ze świeżymi grzybami, poza sezonem można użyć kurek mrożonych.
SKŁADNIKI
- Na ciasto knedlowe:
 - 3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys
 - 2 jaja
 - 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
 - Na nadzienie:
 - 500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych
 - 1 łyżka masła
 - 2 ząbki czosnku
 - sól i pieprz
 - Na przybranie:
 - 100 g szynki peklowanej
 - 2 łyżki oleju
 - 4 łyżki tartego parmezanu
 - 1 garść świeżych liści rukoli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.
 - Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem.
 - Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
 - Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.
 - Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.
 - Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.
 - Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju
 - Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli.
 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?