Zupa krem z kurek: przepis na pyszne kurki

2023-08-01
Anka
Zupa krem z kurek: przepis jak przyrządzać kurki
Autor: thinkstockphotos.com Aksamitną zupę krem z kurek dekorujemy listkami natki oraz całymi kurkami
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupy kremy kojarzą się przeważnie z warzywami, tymczasem można wykorzystać także inne produkty - np. grzyby. Zupa krem z kurek i ziemniaków jest sycąca oraz aromatyczna. A kurki są dość powszechne w naszych lasach. Sprawdź, jak ją zrobić. Więcej o kurkach, charakterystyce i wartości odżywczej tutaj.

Jak zagęścić lub rozrzedzić zupę

Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, pogotuj ją na wolnym ogniu, by odparowała, albo zagęść, dodając zasmażkę z czubatej łyżki mąki, podsmażonej z taką samą ilością masła. Dzięki dodatkowi masła zupa z kurek zyska jeszcze głębszy, intensywniejszy smak. Zbyt gęstą zupę rozrzedź gorącą wodą.

Z czym podawać zupę krem z kurek?

Idealnie pasują do niej grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, spryskanej oliwą lub roztopionym masłem i zrumienionej w piekarniku. To także sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Można też zupę zaserwować z gotowym groszkiem ptysiowym. Do ozdoby można na wierzchu zupy ułożyć kilka malutkich kurek zrumienionych na odrobinie masła.

Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z naszymi przepisami na rozmaite zupy grzybowe

Przepis na zupę krem z kurek

SKŁADNIKI

  • 800 ml wody
  • 20 dag świeżych kurek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • mielona gałka muszkatołowa
  • mielona papryka słodka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyść, obierz, skróć nieco ogonki. Przepłucz grzyby pod bieżącą wodą (zrób to szybko, by nie wchłonęły wody). Większe kurki przekrój na pół. Mniejsze pozostaw w całości.
  • Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, pokrój w kostkę.
  • W garnku roztop masło z oliwą. Wrzuć obrany i zmiażdżony czosnek. Dodaj kurki oraz ziemniaki. Smaż 5-7 minut.
  • Dolej do garnka wodę. Zupę gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  • Pod koniec przypraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a także słodką papryką. Odłóż kilka kurek do dekoracji.
  • Zmiksuj zupę blenderem. Rozlej do miseczek. Posyp drobno pokrojonymi listkami zielonej pietruszki i odłożonymi kurkami.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anka