Zupa krem z kurek: przepis na pyszne kurki
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupy kremy kojarzą się przeważnie z warzywami, tymczasem można wykorzystać także inne produkty - np. grzyby. Zupa krem z kurek i ziemniaków jest sycąca oraz aromatyczna. A kurki są dość powszechne w naszych lasach. Sprawdź, jak ją zrobić. Więcej o kurkach, charakterystyce i wartości odżywczej tutaj.
Jak zagęścić lub rozrzedzić zupę
Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, pogotuj ją na wolnym ogniu, by odparowała, albo zagęść, dodając zasmażkę z czubatej łyżki mąki, podsmażonej z taką samą ilością masła. Dzięki dodatkowi masła zupa z kurek zyska jeszcze głębszy, intensywniejszy smak. Zbyt gęstą zupę rozrzedź gorącą wodą.
Z czym podawać zupę krem z kurek?
Idealnie pasują do niej grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, spryskanej oliwą lub roztopionym masłem i zrumienionej w piekarniku. To także sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Można też zupę zaserwować z gotowym groszkiem ptysiowym. Do ozdoby można na wierzchu zupy ułożyć kilka malutkich kurek zrumienionych na odrobinie masła.
Pod materiałem wideo znajdziecie też galerię z naszymi przepisami na rozmaite zupy grzybowe
Przepis na zupę krem z kurek
SKŁADNIKI
- 800 ml wody
- 20 dag świeżych kurek
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- mielony pieprz czarny
- mielona gałka muszkatołowa
- mielona papryka słodka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyść, obierz, skróć nieco ogonki. Przepłucz grzyby pod bieżącą wodą (zrób to szybko, by nie wchłonęły wody). Większe kurki przekrój na pół. Mniejsze pozostaw w całości.
- Ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz, pokrój w kostkę.
- W garnku roztop masło z oliwą. Wrzuć obrany i zmiażdżony czosnek. Dodaj kurki oraz ziemniaki. Smaż 5-7 minut.
- Dolej do garnka wodę. Zupę gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Pod koniec przypraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a także słodką papryką. Odłóż kilka kurek do dekoracji.
- Zmiksuj zupę blenderem. Rozlej do miseczek. Posyp drobno pokrojonymi listkami zielonej pietruszki i odłożonymi kurkami.