Kopytka smażone z kurkami - danie idealne na bezmięsny obiad
2022-09-30
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Kopytka smażone z kurkami to proste, ale niesłychanie pyszne danie, idealne w sezonie na świeże grzyby. Delikatne kopytka stanowią doskonałe tło dla kurek podsmażonych na maśle.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
- 500 g kurek
- 3 małe cebule
- 4 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
- Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie.
- Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania.
- Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto, tak żeby miały chrupiącą skórkę.
- Kurki: na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
- Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Zobacz nasze inne przepisy na kluski z ziemniaków