Kopytka smażone z kurkami - danie idealne na bezmięsny obiad

Kopytka smażone z kurkami - danie idealne na bezmięsny obiad
Autor: Shutterstock Kopytka smażone z kurkami to danie, które warto przygotować, gdy trafią nam się świeże kurki
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Kopytka smażone z kurkami to proste, ale niesłychanie pyszne danie, idealne w sezonie na świeże grzyby. Delikatne kopytka stanowią doskonałe tło dla kurek podsmażonych na maśle.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
  • 500 g kurek
  • 3 małe cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę.
  • Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie.
  • Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania.
  • Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto, tak żeby miały chrupiącą skórkę.
  • Kurki: na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?

Zobacz nasze inne przepisy na kluski z ziemniaków

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej