Pomarańcze w kremie: przepis na pyszny i dietetyczny deser z cytrusów

2021-03-29
Pomarańcze w kremie
Autor: Shutterstock Pomarańcze w lekkim kremie - pyszny i dietetyczny deser.
łatwy
20 min
4

Pomarańcze dostępne są cały rok, jednak najlepiej smakują w okresie jesienno-zimowym. Jak wykorzystać te owoce? Podajemy przepis na pomarańcze w lekkim kremie.

SKŁADNIKI

  • 4 płatki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 dorodna pomarańcza
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1/4 l soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Żelatynę namaczać w letniej wodzie.

    Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej utrzeć na gładki krem.

    Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku.

    Po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku.

    Całość dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym.

    Jeszcze raz delikatnie podgrzać, przelać do pucharów.

    Pomarańczę obieramy, kroimy na kawałki i podgrzewamy na patelni. Miękkie kawałki pomarańczy zatapiamy w kremie i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.

    Podajemy schłodzone.