Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Uszka z kapustą i grzybami - kojarzą się ze świętami i pracochłonnym przygotowaniem, ale ten wysiłek na pewno się opłaci! Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu! Podpowiadamy, że uszka można przygotować dużo wcześniej, zanim ogarnie nas gorączka świątecznych przygotowań, i zamrozić je po ugotowaniu.
Więcej przepisów na uszka i pierogi
W tradycyjnych potrawach wieczerzy wigilijnej zachowały się najstarsze jeszcze przedchrześcijańskie echa obchodów Wielkich Godów. Ten smak, to skojarzenie darów lasu, łąki, rzeki i pola tkwi w naszym DNA. Raz w roku warto przyrządzić smaczne dania, które robiły nasze babki, prababki i ich praprababki. To dobra tradycja, a dobre tradycje warto podtrzymywać. Oto kilka wypróbowanych przepisów wybranych z tej okazji specjalnie dla Ciebie przez redakcję Beszamel.pl:
Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis
Smażone uszka drożdżowe z grzybami do zupy grzybowej: pomysł na oryginalne danie wigilijne
Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis
Nie czekaj, zrób teraz i zamroź! Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki
SKŁADNIKI
- Składniki na farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj farsz do wigilijnych uszek. Grzyby umyj i namocz, ugotuj, posiekaj. Kapustę ugotuj, osącz, posiekaj.
- Posiekaną cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę i grzyby, duś razem pół godziny.
- Zagnieć ciasto na uszka wigilijne, cienko rozwałkuj.
- Wycinaj szklanką krążki, nakładaj farsz i sklejaj.
- Osoloną wodę doprowadź do wrzenia. Uszka gotuj trzy minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.