Tureckie pierogi manti: oryginalny przepis

Tureckie pierogi manti: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: CzeM

Tureckie pierogi manti

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi manti to najstarsze znane danie w kuchni tureckiej. Turcy do wody, w której gotują się pierogi, często dodają przecier pomidorowy. Zazwyczaj jada się je z sosem pomidorowym i jogurtem, ale można podać je także z posiekanymi orzechami włoskimi i startym twardym serem.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 jajka

  • 1 szklanka wody

  • 120 g mielonego mięsa

  • 2 małe cebule

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz do smaku

  • duży pomidor

  • 60 g masła

  • 1 łyżeczka suszonek papryki czerwonej

  • sól do smaku

  • 2 szklanki gęstego jogurtu

  • 6 ząbków czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i odkładamy 1/3 szklanki. Robimy otwór pośrodku i dodajemy jajka i wodę, stopniowo dokładnie mieszamy ciasto. Wyrabiać je przez 7-8 minut do gładkiej konsystencji.

  • Dzielimy na trzy porcje. Odkładamy je na 10 minut, przykrywając zmoczoną ściereczką.  

  • Przygotowujemy nadzienie: mięso mielone, posiekane cebule i natkę pietruszki, sól i pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy. Pierwszą część ciasta, posypując mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm. Kroimy na kwadraty o długości boku 2,5 cm.

  • Umieszczamy po odrobinie nadzienia na każdy z kwadratów, zbieramy cztery rogi razem, zamykamy i przyciskamy, aby uformować małe zawiniątko (można także tworzyć  trójkąty sklejając mocno krawędzie).

  • Umieszczamy na blasze lekko posypanej mąką. Powtórzyć to samo z pozostałymi częściami ciasta. W dużym rondlu podgrzewamy wodę, solimy ją.

  • Gdy zacznie wrzeć, wkładamy pierogi, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut.

  • Przygotowujemy sos - posiekany pomidor wrzucamy na roztopione w rondelku masło. Dodajemy czerwoną paprykę. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Wyjmujemy pierogi i podajemy z dwoma sosami – pomidorowym i jogurtowym.

Ocena: 3