Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami. Pyszny i aromatyczny obiad za grosze
Co można zrobić z surowych tartych ziemniaków? Nie ma lepszej odpowiedzi na to pytanie niż ten sprawdzony przepis. Pierogi z tartymi ziemniakami to pomysł na pełen smaku obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pierogi z tartymi ziemniakami i zaskoczcie nimi bliskich.
Pierogi z tartymi ziemniakami – składniki
Do przygotowania domowych pierogów, w środku których kryje się aromatyczny farsz z tartych ziemniaków, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Do pierogów można też wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi. Z kolei druga część to składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia pysznego i aromatycznego farszu.
- składniki na ciasto – mąka pszenna, woda, masło, sól, jajka i żółtko
- składniki do farszu – ziemniaki, wędzony boczek, cebula i przyprawy
Jak zrobić farsz do pierogów z ziemniakami?
Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami zaczyna się od przyrządzenia farszu. Robi się go łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji. Wystarczy postępować według podanych w przepisie kroków, a farsz wyjdzie pierwsza klasa.
Jak więc przyrządzić farsz do pierogów z ziemniakami? To łatwa i prosta czynność. Na patelni podsmaża się boczek, a następnie dodaje cebulę. Kiedy stanie się złota, należy dodać starte na tarce ziemniaki i smażyć, aż staną się miękkie, a woda odparuje. Po kwadransie smakowity farsz z tartych ziemniaków do pierogów jest gotowy.
Jak zrobić pierogi z tartymi ziemniakami?
Przepis na pyszne pierogi wypełnione aromatycznym farszem z tartych ziemniaków i wędzonego boczku nie jest skomplikowany. To kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami jest podzielony na poszczególne czynności.
- 1. krok – przygotowanie farszu z tartych ziemniaków
- 2. krok – wyrobienia ciasta na pierogi
- 3. krok – uformowanie pierogów z tartymi ziemniakami
- 4. krok – ugotowanie pierogów z tartymi ziemniakami w wodzie z solą
Ile gotować pierogi z ziemniakami?
W tym łatwym i szybkim przepisie pierogi gotuje się w wodzie. W dużym garnku należy zagotować wodę z solą. Pierogi wkłada się do wrzątku i gotuje około 3 minut. Czas gotowania mierzy się od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Po włożeniu pierogów z tartymi ziemniakami do wody należy je zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
farsz:- 1 kg ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać.
- Dodać starte ziemniaki i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć około 10 minut, aż woda odparuje, a ziemniaki staną się miękkie.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, jajka, żółtko i sól. Wlać wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na 15 minut.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
- W garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami 3 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Podawać od razu z okrasą z cebuli boczku lub kwaśną śmietaną.