Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami. Pyszny i aromatyczny obiad za grosze

pierogi z tartymi ziemiakami
Autor: Shutterstock Sekretem smaku pierogów z tartymi ziemniakami jest pyszny farsz z prostych składników.
łatwy
45 min
4

Co można zrobić z surowych tartych ziemniaków? Nie ma lepszej odpowiedzi na to pytanie niż ten sprawdzony przepis. Pierogi z tartymi ziemniakami to pomysł na pełen smaku obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne pierogi z tartymi ziemniakami i zaskoczcie nimi bliskich.

Pierogi z tartymi ziemniakami – składniki

Do przygotowania domowych pierogów, w środku których kryje się aromatyczny farsz z tartych ziemniaków, potrzebne są proste składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. Do pierogów można też wykorzystać składniki, które zalegają w lodówce. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi. Z kolei druga część to składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia pysznego i aromatycznego farszu.

  • składniki na ciasto – mąka pszenna, woda, masło, sól, jajka i żółtko
  • składniki do farszu – ziemniaki, wędzony boczek, cebula i przyprawy

Jak zrobić farsz do pierogów z ziemniakami?

Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami zaczyna się od przyrządzenia farszu. Robi się go łatwo, szybko i bez zbędnych komplikacji. Wystarczy postępować według podanych w przepisie kroków, a farsz wyjdzie pierwsza klasa.

Jak więc przyrządzić farsz do pierogów z ziemniakami? To łatwa i prosta czynność. Na patelni podsmaża się boczek, a następnie dodaje cebulę. Kiedy stanie się złota, należy dodać starte na tarce ziemniaki i smażyć, aż staną się miękkie, a woda odparuje. Po kwadransie smakowity farsz z tartych ziemniaków do pierogów jest gotowy.

Jak zrobić pierogi z tartymi ziemniakami?

Przepis na pyszne pierogi wypełnione aromatycznym farszem z tartych ziemniaków i wędzonego boczku nie jest skomplikowany. To kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Przepis na pierogi z tartymi ziemniakami jest podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z tartych ziemniaków
  • 2. krok – wyrobienia ciasta na pierogi
  • 3. krok – uformowanie pierogów z tartymi ziemniakami
  • 4. krok – ugotowanie pierogów z tartymi ziemniakami w wodzie z solą

Ile gotować pierogi z ziemniakami?

W tym łatwym i szybkim przepisie pierogi gotuje się w wodzie. W dużym garnku należy zagotować wodę z solą. Pierogi wkłada się do wrzątku i gotuje około 3 minut. Czas gotowania mierzy się od momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Po włożeniu pierogów z tartymi ziemniakami do wody należy je zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli

  • farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać.
  • Dodać starte ziemniaki i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć około 10 minut, aż woda odparuje, a ziemniaki staną się miękkie.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać masło, jajka, żółtko i sól. Wlać wodę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na 15 minut.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami 3 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Podawać od razu z okrasą z cebuli boczku lub kwaśną śmietaną.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej