Pierogi na parze. Prosty przepis bez wałkowania i wycinania

pierogi na parze
Autor: Shutterstock Domowe pierogi na parze z tym farszem smakują wyśmienicie.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Czy pierogi można gotować na parze? Jak najbardziej! Najlepszym potwierdzaniem jest ten łatwy, szybki i sprawdzony przepis. Pyszne domowe pierogi gotowane na parze dosłownie rozpływają się w ustach. W ich środku kryje się pyszny farsz z sera. Zobaczcie, jak zrobić pierogi na parze i sprawdźcie ten przepis.

Jak zrobić pierogi na parze?

Przepis na pyszne pierogi gotowane na parze nie jest trudny. Składa się tylko z kilku banalnie prostych kroków. Danie jest w miarę szybkie, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym i na bazarach przez cały rok. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że farsz można przygotować z rożnych produktów. Pysznie smakują nie tylko pierogi z serem, ale i z mięsem. Wyjątkow smaczne są gotowane na parze pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.

Jak ugotować pierogi na parze?

  • 1. krok – przygotowanie ciasta na pierogi
  • 2. krok – przygotowanie serowego farszu
  • 3. krok – ulepienie pierogów
  • 4. krok – ugotowanie pierogów na parze

Jak podawać pierogi na parze?

Pyszne domowe pierogi, które gotuje się na parze, to uniwersalne danie. Świetnie smakują przez cały rok. To pomysł na klasyczny domowy obiad. Podane z kwaśną śmietaną na pewno zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Pierogi na parze dobrze smakują następnego dnia. Wystarczy odgrzać je na patelni lub w piekarniku.

Przepis na ciasto na pierogi i sposób gotowania na parze sprawdzi się zawsze. Do środka pierogów można zapakować różne farsze. Pysznie będą smakować pierogi na parze z kapustą i grzybami. Na pewno oczarują bliskich w czasie wigilijnej kolacji. Pierogi ugotowane na parze dobrze smakują w wersji wegetariańskiej z warzywnym farszem. Ciasto na pierogi można także wykorzystać, przyrządzając nadzienie z grzybów leśnych lub owoców.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

  • farsz serowy:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • masło
  • olej
  • śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wlać kefir. Wsypać sodę i sól. Dodać 1 żółtko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić, aby odpoczęło.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Dodać 1 żółtko. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie zrolować w wałeczek. Podzielić na 12 równych części.
  • Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach i na środek nałożyć porcję serowego farszu. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
  • Garnek napełnić około 1/3 wody i zagotować. Sitko do gotowania na parze nasmarować olejem.
  • Pierogi gotować porcjami, układając po kilka sztuk obok siebie na sicie.
  • Sitko włożyć do garnka z gotującą się wodą, przykryć i gotować około 7 minut.
  • Ugotowane pierogi delikatnie przełożyć do miski i dodać kilka wiórków z masła.
  • Podawać na ciepło ze śmietaną.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
więcej